Захваљујући финансијској помоћи “Danube Foods Group” (ДФГ) представници Министарства просвете Србије и УНИЦЕФ-а данас су у Обреновцу поделили око 5.000 комплета уџбеника и свеске за 5.600 ђака из девет основних школа у Обреновцу.

Део те помоћи, коју је обезбедила и Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), намењен је ђацима основне школе у Крупњу, а министар просвете Срђан Вербић рекао је у ОШ “Посавски партизани” да је међу спонзорима, који су показали интерес да помогну у обнови оштећених школских зграда, било мало оних који су одмах могли директно да помогну ученицима кроз уџбенике и школски прибор.

– Веома сам захвалан УНИЦЕФ-у на овом драгоценом поклону за децу која су пролетос прошла кроз веома тежак период и која се можда још суочавају са последицама поплава – рекао је министар и ученицима пожелео срећан почетак школе и да добро искористе добијене уџбенике.

Директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло, захваљујући компанији “Danube Foods Group” рекао је да су осим компанија, помогли и хиљаде грађана донацијом вредном око 250.000 долара.

– Важно је да се деца врате у школу, али и да се смањи економско оптерећење њихових породица – рекао је Сен Ло и указао на важност континуитета образовног процеса.

То, како је рекао, не би било могуће без партнера који су обезбедили финансијска средства – “Danube Foods Group” и СДЦ.

Директорка корпоративних и регулаторних послова ДФГ Светлана Глумац задовољна је што компаније Имлек, Бамби, Књаз Милош и Млекара Суботица помажу да се живот деце из општина погођених поплавама нормализује и да им се омогући нормалан наставак школовања.

Она је подсетила да та група помаже угрожнима од поплава од почетка, и да је ова акција само наставак те помоћи.

– Желимо да све оно што смо видели улазећи у Обреновац и ову школу, више не буде овако – рекла је она и позвала друге велике компаније да, како каже, не гледају оно што је та група урадила, већ да учествују.

Глумац је најавила да ће школарци из Обреновца и Крупња ускоро добити и ранчеве за књиге, али и производе тих компанија, попут школске ужине.

– Оно што је најбитније и чиме бисмо ми били поносни, јесте жеља да ове поклоне оправдате својим знањем – поручила је Глумац деци током поделе уџбеника.

У ОШ “Посавски партизани”, према речима директорке Весне Јешић, школује се 808 ученика од 1. до 8. разреда и школа ће радити у три смене до потпуне санације тог објекта.

Донацију су, у име школе и ученика, примили председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и директорка Јешић.

Председник Градске општине Мирослав Чучковић рекао је да је захвалан на акцији која је данас спроведена. 

– Ова акција првенствено значи деци и родитељима. Ајде да поплаву оставимо иза нас, ајде да омогућимо да ови клинци стекну добро образовање и да сутра имају добре плате у компанијама попут оних које води Danube Foods Group – казао је Чучковић.
 
Извор: Танјуг 
 
{youtube}-3pip16BmDQ{/youtube}