VUL 1755

VUL 1755Грађанске иницијативе доделиле су јуче јубиларну, пету по реду “МЛАДГРАД” награду намењену локалним самоуправама, омладинским групама и појединцима који су највише допринели унапређењу положаја младих у локалној заједници и сарадњи између младих и локалне самоуправе.

Ова награда додељена је у склопу прославе Међународног дана младих у Обреновцу. Овогодишња прослава одвија се у склопу фестивала “Лето у Обреновцу“ који организују Грађанске иницијативе и Фондација за младе Обреновца, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Окупљенима су се на додели обратили државни секретар за омладину, Ненад Боровчанин, државни секретар из Министарства за државну управу и локалну самоуправу Жељко Ожеговић, представница мисије ОЕБС-а у Србији Леслие Хесс, председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и извршна директорка Грађанских иницијатива Маја Стојановић. Сви говорници су истакли да је од изузетне важности што се овогодишња додела награда одиграла управо у Обреновцу, градској општини која је већ три пута освајала “МЛАДГРАД” награду и која тренутно представља симбол несебичног активизма младих људи, који су свим снагама ангажовани на санацији штете настале у разорним поплавама које су погодиле Обреновац у мају.

Председник општине Обреновац Mирослав Чучковић је рекао да је Обреновац данас пун линија.

– На коју год страну да се окренете видећете линије које показују докле је вода била. Комплетан град и животи људи у њему су зависили од те линије тог, 15., 16. и 17. маја. Са 22 припадника ватрогасне јединице у том првом налету воде ми смо могли да спасемо неколико десетина људи. На срећу успели смо да спасемо 30 хиљада њих. Многи млади људи су учествовали у томе, многи млади људи су доносили одлуке и то храбре одлуке. Стављали су свој живот у опасност како би спашавали друге, децу, старе и немоћне. Нису бежали и то је нешто што је највећи квалитет у овој, могу слободно да кажем, националној катастрофи. Ми у будућности морамо да радимо како би заједно са младима прескочили ту линију, како би они сами могли да се развијају и да раде на себи. Ми им морамо омогућити такво друштво да млади не одлазе у иностранство него да остану овде и од овог града и од ове земље направе неко много боље место за живот – казао је Чучковић. 

Награда се додељивала у три категорије, и то: локалној самоуправи за укупан допринос унапређењу положаја младих у локалној заједници, локалној самоуправи за додељени јавни простор омладинској иницијативи у локалној заједници, и организацији / неформалној групи / грађанској иницијативи за допринос унапређењу сарадње између локалне самоуправе и младих.

Добитници главних награда у ове три категорије су општина Блаце, Град Ужице и Удружење грађана “Пирот Е Публика”, док су додељена и посебна признања у првој и трећој категорији, и то општини Савски Венац и неформалном уфружењу уметника “ФИРМА” из Новог Пазара. Специјалну награду у првој категорији и похвалу у трећој добили су Град Смедерево и Удружење “Активни Роми” из Новог Пазара.

{youtube}iTa6mYIbPAo{/youtube}