msz

mszНа Међународни дан младих Обреновац ће бити место које ће показати да је улога младих у санацији и отклањању последица поплава, подстицању активизма, волонтеризма и хуманости, огромна. 

Од 12.00 часова, на платоу испред Дома културе у Обреновцу, посетиоци ће моћи да прођу кроз “Лавиринт солидарности” и погледају Обреновац из оба угла – из мајске перспективе, али и да виде активности и поруке волонтера, који током волонтерског кампа, који се реализује у оквиру програма “Млади су закон”, чине добро дело за младе Обреновца… У лавиринту ће посетиоци пронаћи и симболичне награде солидарности, као подсетник да само удружени можемо много.

Од 13.00 часова биће додељена и јубиларна, пета по реду, “Младград” награда за укупан допринос локалних самоуправа, организација, неформалних група, појединаца унапређењу положаја младих на локалном новоу, а овогодишњим победницима награде ће уручити представници Министарства омладине и спорта.

Након тога, посетиоци ће моћи да чују и информације о заштити од негативног дејства вода, санацији последица поплава и доприносу младих волонтера током поплава у Србији.

Од 19.00 часова посетиоце очекује концерт младих бендова који се организује у оквиру петодневног фестивала “Лето у Обреновцу“ који организују Канцеларија за младе Обреновац, Спортско-културни центар “Обреновац”, Грађанске иницијативе и Фондација младих Обреновца, у оквиру овогодишњег програма Министарства омладине и спорта “Млади су закон”, а подршку реализацији дали су и EXIT фестивал, MTV, De:Work, Coca Cola, MCF MegaCom, Центар Е8, као и сви извођачи који за грађане Обреновца наступају без хонорара.

Догађај ће окупити младе из Обреновца, домаће и међународне волонтере – учеснике кампа који се реализује у оквиру програма “Млади су закон” у Обреновцу, представнике локалних самоуправа које учествују у додели награде “Младград” , представнике националних и међународних организација, представнике донаторске заједнице, цивилног друштва и медија. Организатори догађаја су Министарство омладине и спорта у сарадњи са партнерима: Канцеларијом за младе Обреновац, Фондацијом младих Обреновца, Грађанским иницијативама, Алтернативно едукативном мрежом и Младим истраживачима Србије.

Генерална скупштина Уједињених нација установила је Међународни дан младих 2000. године, а обележавање у Србији почело је после формирања Министарства омладине и спорта 2007. године, како би се указало на важност омладинског активизма и подсетило на њихов положај у друштву.

{youtube}GRDXVTx5-rE{/youtube}

{youtube}HTrMLr-3TMc{/youtube}

{youtube}rAi5izkCLHw{/youtube}