Делегација коју је предводио амбасадор Ватикана у Србији монсињор Орландо Антонини посетио је општину Обреновац. Пре састанка са челницима општине ова делегација обишла је поплављене делове града.

– Ми смо прегледали оне делове града где је у поплавама била направљена највећа штета и тамо где наш Каритас, Београдске и Зрењанинске надбискупије, највише помаже – 
рекао је Београдски надбискуп Станислав Хочевар. 

У делегацији су били представници хуманитарне организације Каритас која је већ помагала становнике Обреновца.  

Према речима Станислава Хочевара председник Словеначке бискупске конференције одобрио је за Србију 120.000 евра, а Каритас је обезбедио 50.000 евра.

Амбасадор Ватикана у Србији монсињор Орландо Антонини је рекао да је Католичка црква у великој мери помогла поплављеним грађанима.

– То се догодило одмах после почетка поплава. Свети отац је два пута проговорио и позвао читав свет. Помоћ је стизала за читаву регију, и за Србију и за Босну и Херцеговину. Фаза обнове која тек почиње је јако тешка и грађани треба да верују да ће им помоћи становници из целог света. Док поздрављам становнике Обреновца, желим да кажем да не треба да губе наду. Ја долазим из Италије, из града Лаквила, у ком је био страшан земљотрес и знам шта то значи. Али помоћ је стизала са свих страна. 16. јула у Бриселу ће бити мађународна донаторска конференција коју организују и Француска и Словенија – рекао је монсињор Орландо Антонини.

Обреновац су посетили и генерални секретар Каритаса из Словеније, представник Каритаса из Србије и представници Католичке цркве.
 
{youtube}dgN6UXPBiZw{/youtube}