DSC 0050

DSC 0050У згради  општине Обреновац од јуче послеподне налази се четворо мештана насеља Шљивице који су започели штрајк глађу. Они су незадовољни што се обећани новац за обнову кућа не исплаћује и тражили су смену општинског руководства.

Тим поводом председник општине Обреновац Мирослав Чучковић дао је следеће саопштење:

”У овако тешком тренутку по грађане Обреновца још једном апелујем на разум и стрпљење и молим штрајкаче да пре свега брину о свом здрављу. Не прихватам тезу која се пласира да помоћ у Обреновац не стиже због неспособности општине и мене као председника. Протекла 2 месеца смо заједно са Владом Републике Србије и Градом Београдом успоставили електродистрибутивни, канализациони, водоводни систем, а у највећој мери смо обновили и путну инфраструктуру. Изнето је око десетину хиљада кубних метара кабастог отпада које је сматрано извором заразе, дезинфиковано је више од 2 милиона квадратних метара стамбених и пословних простора као и дворишта, а већ месец дана раде Дом здравља, апотеке, пијаца и све важније институције.

Иако имамо највећи број потопљених и оштећених објеката, први смо од свих осталих општина извршили категоризацију свих 11 500 објеката и предали је Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја. Такође, први смо определили и опремили земљиште на коме се увелико граде куће за смештај људи који су остали без домова. За све донаторе смо обезбедили најбржи могући сервис општинске администрације који подразумева предмере и предрачуне за санацију свих основних и средњих школа, као и предшколске установе који ће спремни дочекати малишане на почетку школске године.

Посебно злурадим и нетачним желим да оценим тезе појединих локалних политичара који покушавају ову тешку ситуацију да искористе за политиканство несхватајући да је Обреновац национална катастрофа. Теза да Влада Републике Србије неће да помогне Обреновцу јер ја нисам члан владајуће странке је апсолутна лаж, јер су и премијер и министар полиције, министрака инфраструктуре и министар одбране максимално посвећени обнови Обреновца и увек су се понашали као државници, а не руководство СНС-а.

Лаж је да је одређена количина новца већ исплаћена било коме јер је сав новац на рачуну Министарства финансија и не може се трошити пре доношења Закона, а посебна је лаж и да је одређена помоћ уплаћена радницима општине. Не постоји нити једна ствар више коју општинска администрација може да уради да би средства за обнову била пренета грађанима.

Више него икад нам је потребно јединство како бисмо подигли Обреновац на ноге. И пре полаве ја сам радио и суботом и недељом и и даље сам спреман да дам свој пуни допринос овом заједничком послу.” 

{youtube}msmonuSBKnA{/youtube}