Међународна организација Save the children  је у сарадњи са Центром за интеграцију младих и Центром за грађанско деловање и уз подршку општине Обреновац започела реализацију активности у девет Кутака за децу на територији општине Обреновац.

Душко Kрстић, представник општине Обреновац, рекао је да после мајских поплава у Обреновцу није остало функционалних простора које би деца и млади могли да користе током летњег распуста. 

– Потопљени су сви објекти, све школе и вртићи  на територији Градске општине Обреновац, као и Спортско-културни центар и базени и зато смо одлучили да преко организације Save the Children отворимо четири стабилна и пет мобилних кутака за децу Обреновца. Циљ ових кутака јесте да деци обезбеди сигурно окружење за развој, учење и игру. Поред тога, ово је својеврсна услуга и родитељима, како би могли да направе предах у току радова на својим кућама које су поплављене. Мобилни куткови за децу се налазе у Пољанама, Великом Пољу, Вепровици, Пироману и Забрежју – казао је Крстић. 

 Милица Ђорђевић, координаторка пројекта, рекла је да кутак ради од понедељка до четвртка. 

– Сваког дана се за децу организују разни програми. Понедељком је планиран групни рад, као и индивидуални са децом на разне теме које се тичу њих и њиховог положаја у друштву. Уторком су на програму спортско-рекреативне активности, средом и четврком се већи фокус ставља на образовање и креативни аспект рада са децом. Оно што бих посебно нагласила јесте да је боравак и рад са децом у кутку потпуно бесплатан. Оно што је јако важно је да родитељу дођу са децом како би попунили упитник и како би дали пристанак за појављивање деце у медијима. Идеја јесте да се у оваквим кутковима деци врати рутина како би се виђали са својим вршњацима и како би имали социјални живот у ово кризно време. Овакве формате кутака организација Save the Children организје широм света када се догоде овакве елементарне непогоде. У сваком случају, нама ће бити потребна и помоћ волонтера који би радили са децом, јер смо у претходној недељи у Великом Пољу имали 120 деце и нама је јако важно да се и локална заједница укључи у све ово – казала је Милица Ђорђевић. 

Због специфичности насеља и места која су погођена поплавама на територији општине Обреновац, активности се реализују кроз два модела Кутка за децу:

а) Статични Кутак за децу, тамо где постоје услови да се обезбеди сигурно и безбедно окружење за рад са децом. Постављени су шатори који су отворени за рад са децом, младима и родитељима од понедељка до четвртка, од 9:15 до 16:15 часова, на следећим локацијама:

– двориште Основне школе “Посавски партизани”
– двориште Основне школе “Јефимија”
– двориште Основне школе “Јован Јовановић Змај”

б) Мобилни Кутак за децу и младе обезбеђује подршку деци и младима у пет насеља која немају инфраструктуру за успостављање статичних дечјих кутака:

– зграда истуреног одељења Основне школе “Живојин Перић” у Великом Пољу (понедељком и средом, од 9:30 до 16:15)
– зграда истуреног одељења Основне школе “Живојин Перић” у Пироману (уторком и четвртком, од 9:30 до 12:30)
– простор Фудбалског клуба Забрежје (уторком и четвртком, од 9:00 до 12:00)
– спортски терен у Вепровици (уторком и четвртком, од 13:15 до 16:00)
– зграда Месне заједнице у Пољанама (уторком и четвртком, од 13:15 до 16:00).

{youtube}B5uWOu2frdw{/youtube}