Завод за биоциде и медицинску екологију свакдоневно у Обреновцу врши дезинфекцију објеката, индивидуалних стамбених и пословних простора, који су погођени поплавом.

Такође, паралелно са тим Јавно комунално предузеће “Обреновац” ради на отклањању кабастог смећа и шута. Директор тог предузећа Милан Вукашиновић најавио је планове у вези комуналне хигијене у Обреновцу.

– Ми смо уз помоћ восјке, ЈКП “Београд” и других комуналних предузећа из Србије изнели преко 30 000 тона смећа, а прорачуни су да нам је остало око 5 000 тона. У овој фази када се врши дезинфекција објеката ми морамо да уведемо комунални ред, како би радници који врше дезинфекцију могли да одраде свој посао. Убудуће ће се грађани који имају кабасти отпад, као и шут, јављати Јавном комуналном предузећу како би им обезбедили менталне контејнере за одлагање отпада – рекао је Вукашиновић. 
 
Вукашиновић је апеловао на грађане да у наредна два дана избаце сав кабасти отпад, јер се од понедељка креће са постављањем контејнера.
 
– Апелујем на грађане да у наредна два дана избаце сав кабасти отпад, како би се он однео док имамо помоћ војске и док су нам велики капацитети. Оно што је јако битно јесте да се нико не оглуши на овај апел јер ако не буде комуналног реда бићемо у великом проблему – казао је Вукашиновић. 
 
Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот рекла је да је тај завод од 17. маја у Обреновцу.
 
– Ми третирамо објекте који су очишћени и који су нама доступни. Радимо свакодневну дезинфекцију Хотела “Обреновац”, касарне и свих објеката где су смештени евакуисани људи који не могу да се врате својим кућама. Ми смо до сада дезинфиковали преко 2000 објеката. Ми дезинфикујемо објекте који су очишћени и грађани морају прво да избаце сав отпад како би им ми дезинфиковали куће, станове и локале. Нас очекује посао и у наредним месецима и бићемо овде докле год се и последњи објекат не дезинфикујe – рекла је Драгана Деспот.