Новица Филиповац, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је данас да се школска година приводи крају и да се план за организовање малих и великих матура реализује у складу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

 
– Сви ће ученици завршити школску годину, а матурски испит по нашој евиденцији полагаће 704 матуранта. Ученици осмих разреда полагаће малу матуру по школама како су до сада организовале школске управе. Оно што је најважније је да су сви ученици на броју, да су живи и здрави и да се настава организује. Завршетак наставе планиран је за 13. и 14. јун. Након тога, 16., 17. и 18. ученици ће полагати испите по распоредима који су утврђени. На пример, Прва обреновачка основна школа ће испит полагати у Баричу у Основној школи “14. октобар”. Матуранти такође имају распоред, тако да ће се и велика матура привести крају како треба – рекао је Филиповац. 
 
Члан Већа се осврнуо и на штету коју су претрпеле основне и средње школе у Обреновцу.
 
– Оно што треба истаћи је да су школски објекти претрпели огромну штету. Потпољено је око 15.000 квадратних метара, 81 учионица, 5 фискултурних сала, две библиотеке и радионица за обуку ученика у Техничкој школи. Штета је огромна. Недостаје нам око 2.500 столица и око 1.300 клупа, а да не говоримо о школама које су у приземљу претрпеле велику штету на самим зградама. У току је санација и припрема објеката за грађевинске радове. То раде запослени, војска и волонтери и ја се надам да ће сви објекти бити спремни за грађевинске радове врло ускоро. Касније креће израда пројеката за реконструкцију и ја се надам да ће школска година уз велике напоре почети 1. септембра 2014. године. Јуче сам обишао и зграду Гимназије која је и раније имала проблема са потонућем зграде и по мом мишљењу она није безбедна и неће бити спремна за почетак школске године, јер су све учионице и фискултурна сала добиле овалан облик што значи да је зграда, тј. темељ зграде потонуо. Мислим да ће стручњаци проценити да је тој згради потребна тотална реконструкција и да неће моћи да буде спремна за почетак школске године – објаснио је Филиповац.
 
Филиповац је најавио да ће ученици од првог до четвртог разреда ићи на климатски опоравак на планине како је и планирано.
 
– Морам да обавестим све директоре школа да ће око 1300 ученика нижих разреда у периоду од 25. јуна до 5. јула у различитим терминима ићи о трошку Градске општине Обреновац на климатски опоравак у одмаралишта “Центра дечјих летовалишта” на Тару, Букуљу, Гоч и Рудник. Нека се припреме и доставе спискове, јер 25. јуна креће прва тура малишана – закључио је Филиповац. 
 
{youtube}ekDUWibg7z4{/youtube}