У касарну “Бора Марковић” у Обреновцу стигла прва група најугроженијих мештана, јавља РТС. На чишћењу града тренутно је ангажовано око 1.000 припадника Војске и Министарства одбране, а помажу и волонтери.

У Обреновцу Војска и грађани припремају град за повратак евакуисаних. Има места за око 600 људи који су били смештени у колективним центрима у Београду. Неки од њих биће смештени у касарне, неки у Геронтолошки центар, а неки у бараке око ТЕНТ-а.

Пуковник Зоран Величковић рекао је за РТС да је касарна спремна да прими око 200 људи.

– Прикључена је струја, вода, касарна је спремна хигијенски – рекао је Величковић.

Према његовим речима, Војска је јуче поставила две пољске болнице које раде и у којима је у току јучерашњег дана прегледано око 100 пацијената.

У Обреновцу Војска и данас наставља са чишћењем града.

– Јуче и ноћас избачено је око хиљду триста тона кабастог смећа и очекујем да у суботу или недељу завршимо са тим послом – каже Величковић.

У граду је тренутно око 1.000 припадника Војске и Министарства одбране, а у чишћењу Обреновца помажу и волонтери који су са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином дошли да помогну.

Волонтери су задужени за чишћење Основне школе “Посавски партизани” у којој је поплавни талас читав инвентар претворио у ђубре, а потом ће, како је рекао Вулин бити на располагању локалној самоуправи и представницима војске да наставе са радом где треба.

Министар Вулин истакао је да свако треба да да свој допринос како би помогли у санирању штете и затражио од радника да дају све од себе како би обновили своје радно место.

– Апелујем и на послодавце да воде рачуна о својим радницима и да не користе ову прилику да било кога отпусте – рекао је Вулин.

Подсећа да је ресорно министарство упутило предлог Влади Србије у коме тражи од послодаваца да људе који раде на обнови своје имовине ослободе радне обавезе и да им дају плаћено одуство до 45 дана.

У граду су постављена три нова пункта за поделу хуманитарне помоћи. Поново ради и неколико продавница.

Извор: РТС