Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је данас да је тренутно највећи проблем у Обреновцу, поред канализације, одношење великих количина ствари које је поплава претворила у ђубре.

– Централни проблем је главни колектор који се урушио због поплаве. Данас су у Обреновцу били стручњаци из предузећа “Иван Милутиновић” који су пре 30 година радили тај пројекат и њихови инжењери су обишли терен. Предузеће “Београдводе” је упалило своју црпну станицу на Купинцу и Забрешким ливадама, што значи да ће оток воде са тог колектора бити убрзан и да ће, по њиховим речима, бити завршен до сутра поподне. Није могло да се ради пре, односно те станице нису могле да се активирају раније, јер није могло да им се приђе. То повлачи за собом могућност да се канал Купинац врати у своје корито и да се фекална црпна станица Купинац искључи како садржаји не би више директно ишли у Купинац, већ до фекалне црпне станице у Колубари – рекао је Чучковић. 

Он је рекао да у неколико насеља због фекалних вода није препоручљиво да се у њима борави у наредних 72 сата, па је апеловао на грађане да не долазе и не избацују ствари из кућа и других објеката јер тај простор мора да се од стране Министарства здравља третира адекватном хемијским третманом.

– У насељу Браће Југовић, пошто је дубља вода, још увек постоје угинуле животиње и то третирамо сутра јер мора да се повуче вода да би могло да се приђе и да се све што је угинуло однесе – рекао је он.

Према његовим речима, паралелно ће се вршити одношење угинулих животиња и третирање подручја хемијским препаратима од стране служби Министарства здравља.

– То су насеља Шљивице, Браће Југовић у Дудовима, улица Аце Симовића до Савске, улица Запрешких партизана и насеље Вирага у којима сада тренутно не би требало да бораве људи који су дошли да сређују куће – рекао је Чучковић.

Он је објаснио и да ће тај простор у наредних 72 сата бити интензивно третиран препаратима, а након тога ће надлежни дати процену стања на терену.

Чучковић је апеловао на мештане тих насеља да слушају упутства кризног штаба и обавестио је јавност да је почео да ради и градски превоз.

– Овде није мед и млеко већ мукотрпан рад и неопходна нам је свака врста помоћи пре свега за одношење кабастог смећа – рекао је он.

Чучковић је навео и да они који су евакуисани, а не могу да се врате у своје куће и станове у Обреновцу могу бити смештени на четири локације – у Хотелу “Обреновац”, касарни, баракама уз Термоелектрану “Никола Тесла” и Геронтолошком центру.

Чучковић је апеловао на Градски секретаријат за социјалну заштиту да повећа број екипа како би се извршила јасна процена ко где треба и може да буде смештен, јер општина није стручна да одреди да ли неко може да буде у хотелу или колективном смештају, у касарни или бараци.