Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је на данашњој конференцији за штампу рекао да је тренутно највећи проблем у Обреновцу изношење кабастог смећа.

– С обзиром на све већи број људи који долазе да сређују своје домове и који у сарадњи са комисијама за евидентирање штете врше евидентирање своје имовине, долази до изношења великих количина кабастог смећа на улице. Нажалост, у само два или три сата људи су изгубили све што су имали у својим кућама. Данас када изнесу све то на улицу да би се однело на депонију, то по домаћинству износи два или три велика камиона. Ту количину отпада не може да савлада механизација коју су нам уступили град Београд, Нови Сад и Сремска Митровица. Захваљујем се овим локалним самоуправама које су нам помогле са својом опремом и техником и желим да апелујем на друге градове и општине у Србији да, уколико имају могућност, било да су у питању приватници или комунална предузећа, дођу са машинама које имају хватаљку и да нам помогну у изношењу овог материјала како би што пре омогућили грађанима који имају где да се врате да се тамо и врате – рекао је Чучковић. 

Председник општине се осврнуо и на повратак људи који се налазе у колективном смештају у Београду.

– Припремамо касарну за прихват људи који напуштају колективни смештај. Хотел “Обреновац” ће се такође уредити за прихват најугроженијих. Данас када имамо 50 тотално срушених кућа потпуно је јасно да ће и ти капацитети бити недовољни и да ћемо морати да кренемо у изградњу срушених објеката – казао је Чучковић.

Поред одношења кабастог смећа које је, према речима председника оштине, највећи проблем постоји и проблем са главним колектором канализације кога је бујица уништила.

– Мораћемо да сачекамо уторак да, уколико не буде већих падавина, дођу стручњаци, пре свега из “Мостоградње”, и да кренемо у бајпасирање тог простора и изградњу новог колектора, који је дужине 9 метара и који ће омогућити да фекална канализације иде на начин као и пре поплаве – објаснио је Чучковић. 

Мирослав Чучковић је на конференцији за штампу додао:

– Дали смо прелиминарну процену штете која је настала на јавној инфраструктури. Процена није могла бити потпуна, јер се вода још није повукла са свих простора и некредибилно би било причати шта се може десити када се вода повуче. Што се тиче индивидуалних домаћинстава, ту је преко 30.000 добара уништено и ми ћемо ту евиденцију морати да радимо наредних неколико недеља. Молим за стрпљење и грађане и надлежне институције, с обзиром да желимо да будемо више кредибилни пред државним органима. Биће нам потребна помоћ, па смо упутили позив Универзитету у Београду да нам се студенти техничке струке, студенти економије и права, јаве и укључе у рад наших комисија за евидентирање штете. Градски завод за вештачење и градске општине ће нам помоћи и надамо се да ћемо моћи у наредних 30 дана да заокружимо тај систем, како би досије сваког домаћинства био достављен комисији за надокнаду штете и како би она што релевантније могла бити надокнађена. Обилазак једног домаћинства траје и до 45 минута, људи су потрешени и јасно је да желе да нам покажу све што им је од имовине уништено. Ми смо стрпљиви и имамо разумевања. У Хотелу “Обреновац” смо направили центар у ком су све комисије стациониране. Оне ће преко дана бити на терену, а увече ће се у хотелу складиштити подаци – рекао је Чучковић.