naselje rojkovac

naselje rojkovacНа вечерашњем састанку Штаба који координира службама безбедности у поплавном подручју Обреновца одлучено је да је, након насеља Сава, и насеље Ројковац спремно за враћање радно способног становништва.

Зоран Лапчевић из општинског кризног штаба је саопштио да се штаб сваког дана бави спровођењем активности неопходним за скори повратак грађана у своје домове.

– До сада смо позвали радно способно становништво насеља Сава, а од сутра ујутру су позвани да се врате и радно способни становници насеља Ројковац. Ова два насеља су снабдевена водом и употребљивом канализацијом иако и даље има проблема, нарочито у количини смећа која се свакодневно износи на улице – рекао је Лапчевић.

Лапчевић је додао да дневна количина смећа која се извезе на градску депонију у Винчи износи у просеку око 400 тона.

– То је огромна количина смећа за град од 72000 становника. Од непроцењиве помоћи је ангажовање екипа “Градске чистоће” Београд. Водимо разговоре и са осталим општинама, имамо најаву да ће сутра стићи помоћ из Војводине и других локалних самоуправа. Очекујемо да ће сви људи добре воље који имају вишак механизације уступити део те механизације нама како бисмо што пре изашли из ове ситуације – додао је Лапчевић.

Данас су у Обреновцу били представници ”Мостоградње” и ЈКП “Водовод и канализација” Београд у циљу изналажења решења за проблем канализације. Највећи проблеми у Обреновцу су санација канализације и одношење смећа и они представљају предуслов за коначно враћање становништва. Тренутно вода која је пуштена није за пиће, а њена употреба ће убудуће бити у складу са закључком Завода за јавно здравље.