Градска општина Обреновац почела је поново са радом јутрос у 9 часова, а председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је општина формирала десет општинских комисија за евидентирање штете које покривају сва добра која су људима уништена.

– На сајту општине биће објављени чланови свих комисија, а ради се о људима из струке који ће бити задужени за евиденцију штете. Процедура за евиденцију штете је следећа: грађани треба да фотографишу све што им је оштећено и уништено, да сачувају фотографије, а потом да сачекају чланове комисије који ће доћи у наредним данима. Направићемо прецизан распоред и грађани ће бити правовремено обавештени када ће комисије обилазити одређене делове града. Комисија не може доћи до 30.000 људи за пар дана, а није потребно ни да грађани долазе испред општине и чекају у редовима за евидентирање штете. Дакле, потребно је да фотографишу постојеће стање у домаћинству, а да затим изнесу ствари, почну чишћење простора и чекају долазак комисије. Надам се да ћемо добром организацијом у року од неколико недеља успети да евидентирамо штету. Потрудићемо се да евидентирање буде праведно и да осликава реалну слику на терену. Жеља је да без превелике бирократије и малтретирања грађана урадимо заједнички овај посао – рекао је Чучковић.

Он је рекао да је Фабрика воде на Забрежју пуштена у рад.

– Очекујемо да са техничком водом врло брзо дођемо до свих делова града, односно чим се напуни систем и подигне притисак. Када је реч о канализацији, рониоци су на терену. Потребно је да се највећа црпна станица, поред две које већ раде, стави у погон како би град добио канализацију. У току је процес дератизације и дезинфекције јавних објеката, као што су дом здравља и полицијска станица – казао је Чучковић. 

Говорећи о грађанима којима је поплава уништила куће председник је рекао:

– За људе који су све изгубили биће обезбеђен адекватан смештај. Представници војске су прегледали стање у обреновачкој касарни која има 16.000 квадрата и она ће бити један од понуђених решења за смештај људи. Што се тиче средстава за живот сарађиваћемо са Црвеним крстом због обезбеђивања хране, воде, лекова и опреме за бебе – прецизирао је Чучковић. 

Упитан када ће евакуисано становништво моћи да се врати својим кућама, Чучковић је навео да је незахвално давати такве процене, те да се надлежни труде да то буде што пре, али и да су приоритети здравље и безбедност људи.