Вечерас је на седници Штаба за ванредне ситуације у општини Обреновац одлучено да спасилачке екипе током ноћи направе одбрамбене насипе на три локације.

Ситуација је најкритичнија у Великом Пољу, Пољанама, Конатицама и Дражевцу. У Дражевцу су евакуисане све поплавом угрожене породице, у Конатицама је на спрату куће заробљена породица Алексић. У Обреновац пристиже војна јединица са потребном опремом за спасавање.

Председник општине и командант Штаба за ванредне ситуације Мирослав Чучковић је рекао да је најкритичнија тачка одбране у Обреновцу насип у Великом пољу.

– Са механизацијом и расположивим људством ћемо се трудити да што дуже задржимо воду. Друга тачка одбране града јесте улаз у Јавно комунално предузеће ”Обреновац”, све расположиве снаге наших јавних предузећа ће бити ту са џаковима са песком, ту ћемо по потреби укључивати добровољце. Трећа тачка одбране је најнижа тачка код “НИС”-ове пумпе где ће бити направљена брана – истакао је Чучковић.

Чучковић је апеловао на становнике насеља Шљивице да се полако и прибрано припремају за евакуацију из домаћинстава.

– Молимо мештане Шљивица да вредне ствари подигну на спрат. Нема разлога за панику, али нека се до поноћи припремају за евакуацију. Имаће 8 сати да напусте своја домаћинства. Најважније је да у овој бујици, за коју се надамо да ће трајати још дан и по, не изгубимо ниједан живот – додао је Чучковић.

Стање на Колубарском мосту се прати, а саобраћај није обустављен. Чланови Штаба за ванредне ситуације апелују на грађане да без преке потребе не напуштају своје домове. Прихватни центри су у основним школама ”Јефимија”, ”Јован Јовановић Змај”, ”Посавски партизани”, Геронтолошком центру и у цркви у Обреновцу.