Председник Србије Томислав Николић данас је обишао Месну заједницу Пољане. Он је том приликом поручио да ће државни органи учинити све да спасу сваки људски живот и да је то у овом тренутку приоритет, а да ће о материјалној штети и санацији бити речи тек кад прође непогода.

– Државни органи ће учинити све да из ове катастрофе изађемо тако што ћемо прво да се боримо за људске животе. Ја разумем људе који мисле да ово и није толико страшно, али морају да знају да има оних који боље сагледавају читаву ситуацију – рекао је Николић.

Он је навео да ће надлежне службе урадити све да се сачувају материјална добра и стока.

– Чак и сиромашна држава може да надокнади већи део ове материјалне штете, али људске животе не можемо да вратимо. Знам да су људи сада у очају јер им се чини да губе све што имају. Држава ће преузети бригу о њиховој имовини. Цела Србија из овог невремена мора да изађе јача, а када оно прође биће времена и за анализе штете и да ли је нешто могло да буде спречено раније – додао је Николић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да Колубара прелива насип у Великом пољу.

– Апелујем на становнике у Великом Пољу и Пољанама да поштују налоге надлежних служби како бисмо из ове ситуације изашли без жртава. Цео Обреновац се може подићи из пепела, али људски животи су ненадокнадиви. Најбитније су нам одбрана људи и одбрана ТЕНТ-а – казао је Чучковић.

Чучковић је додао да су проблеми са поплавама нешто што се понавља у Пољанама, Конатицама и Дражевцу, али да је решење у надлежности републичких институција.

– Ово је акутно стање у овом крају, међутим и цела земља је у ванредном стању. Овај проблем није у нашој надлежности већ су за то задужени ”Србијаводе” и друге институције на нивоу града и републике – додао је Чучковић.