poplava barič

Услед великих и обилних падавина и пораста нивоа река Пештан, Колубара и Сава, у Обреновцу је на снази ванредна одбрана од поплава. У Баричу је током ноћи дошло до изливања Баричке реке и угрожено је више од 30 домаћинстава. 

Иако је ток Баричке реке претходних година уређен, огромна количина воде довела је до повећања водостаја и сливања са брда, а бујица је срушила и један од мостова. У помоћ угроженом становништву стигло је 50 припадника Жандармерије који су евакуисали становништво у Хотел ”Обреновац” у ком се сада налази 50 особа.

У насељу Забран нема електричне енергије због квара на далеководу и велике количине воде . Такође, струја је због угрожавања електричних инсталација искључена у пар стамбених зграда у насељу ”Сењак”.

У Баричу је у Филиповића крају синоћ дошло до пуцања водоводног цевовода и док се не ураде анализе и резултати не покажу какви су узорци, у том делу месне заједнице неће бити воде. После санације квара извешће се испирање цевовода. Превентивно се узимају узорци воде и на неколико локација у Обреновцу како би се потврдио квалитет воде.

Ниво воде на фудбалском терену ”Раднички” превазилази и чувену поплаву из 1981. године.

Шеф Штаба за ванредне ситуације и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао:

-Условно речено, У Баричу је смирена ситуација, али имамо бујичне наносе у Конатицама, Пољанам и Дражевцу. Тамо се налазе снаге Жандармерије са ватрогасцима и евакуишу становништво чамцима. Две жртве које су бујице однеле у Србији су нам наук да грађани треба да слушају упутства надлежних служби и да напуштају домове, јер је приоритет очување живота. У тренуцима када је Ваљево евакуисано, када Колубара навире из сата у сат, морамо да будемо будни. Апелујем на све грађане да се јаве представницима месних заједница. Ову, до сада, незабележену непогоду можемо победити само синхронизованом акцијом уз дозу смирености и организованости. Информације из Хидрометеоролошког завода кажу да ће овакво време потрајати још 36 сати и тек ћемо за викенд моћи да санирамо ситуацију у читавом граду. Апелујем на све суграђане који поседују гумене чамце, пенте и аласке чамце да се јаве на број 0648322674 и да нам ставе ту опрему на располагање како би могли да помогнемо сваком становнику Обреновца.