11. “Ноћ музеја” биће одржана 17. маја и у Обреновцу. Програм за овогодишњу “Ноћ музеја” припремили су  Библиотека “Влада Аксентијевић” и Удружење “Перило Забрежје”.

Програм у Библиотеци “Влада Аксентијевић”

Поставка “Мали Посавац у Великом рату“ приказује личности и догађаје из Обреновца и околине током Великог рата 1914-1918. године. Обухвата фото-докуметарни материјал, одликовања, делове војничке опреме, дневничке записе наоружања ученика, као и преглед свих споменичких обележја из овог периода.

Посебан део поставке је посвећен носиоцима Кађарођеве звезде. Највећи део презентованог материјала прикупљен је из приватних колекција, али и из Војног архива Србије и писаних извора. Део збирке фотографија завичајног одељења Библиотеке по први пут ће бити доступне јавности. Изложбу ће пратити пригодан музичи, филмски и сценски програм. Програм се реализује у сарадњи са Удружењем потомака ратника 1912-1920 “Живојин Мишић” из Обреновца и централни је догађај којим Библиотека обележева стоту годишњицу од почетка Великог рата. Циљ изложбе је да укаже на значајне људе и догађаје, као и материјално наслеђе о Првом светском рату са територије обреновачке општине. Сав презентовани материјал постаће део завичајног одељења Библиотеке, у оквиру које ће у годинама које следе бити формирана и музејску поставку.

Драмски пиказ и музички програм

Током вечери биће емитован филмски материјал забележен током пролећа 2014. године о споменичком наслеђу на територији општине Обреновац, уз приказивање архивске и фото-докуметарне грађе и сведочења потомака учесника Великог рата. Полусатни филм део је серије у продукцији РТС-а и биће емитован више пута током вечери. У музичком и сценском делу програма ће се представити музичари, певачи, глумци и рецитатори из Обреновца, са садржајима који су базирани на дневничким записима а праћени поезијом и музиком из периода Великог рата. 

Програм “Забрежје у зениту авангарде” у Дому културе на Забрежју

Спољашњост Дома културе “Забрешки град”: свечано постављање авангардних постамената са владарима Обреновићима, Хабзбурзма и Карађорђевићима који су се искрцавали на трг, са циљем стварања европског историјског музеја луке на отвореном.

Галерија на спрату : завичајна колекција и наслеђе прве забрешке учитељице Јевдокије Вићентијевић удате Сомборски. Биће изложени лични предмети, уметнине, накит, употребни предмети, фотографије, писма, дипломе, визит карте, књиге, позивнице, инструменти. Биће приказана њена веза са првим дипломатским писмом проте Матеје Ненадовића, са краљем Миланом Обреновићем и престолонаследником Рудолфом Хабзбургом, са Загребом, са Албертом и Милевом Марић, са Владимиром Варићаком и Милутином Миланковићем, са Травелерима, Новим Београдом и урбанизмом Југославије, са процесом против Драже Михајловића и Недићевих министара, са првоборцем Перком Вићентијевић и народним херојем Владом Аксентијевић.

Велика концертна сала: музичко филмски програм, Зенит Травелери авангарда и веза са Забрежјем, Зенит авангардни часопис, пренета едукативна табла са спомен-излетишта Перило.

Филмски и музички програм

У сарадњи са организацијом “Млади 11500” биће спроведен DJ курс за полазнике, који ће имати свој први наступ на манифестацији “Ноћ музеја”. Биће организован и џез концерт. Филмски програм ће бити употпуњен филмом о активностима на локалитетима Перило и Забрежје. Биће изложени и претходно настали радови у оквиру активности удружења: брошура са историјом Забрежја, спомен-табла Перило и арт радови.

{youtube}MZDapUOsbDM{/youtube}

{youtube}fx-FPEVhD98{/youtube}