Канцеларија за младе општине Обреновац је у среду, 3. марта 2010. године, организовала састанак за учеснике све три размене Програма омладинских лидера у Србији: Serbia Youth Leadership Program – SYLP 2010.

 
Циљ састанка био је да се учесници ближе упознају са самим програмом, циљем пројекта и оним што се од њих очекује током боравка у САД-у. Учесници су добили и  информације о документима која су им потребна за добијање америчке визе. Састанку су, поред учесника програма, присуствовали и њихови родитељи.
Координатор Канцеларије за младе Душко Крстић је изразио наду да ће се млади Обреновчани из Америке вратити са новим идејама и ентузијазмом да у својим школама и у свом граду стварају позитивне промене. 
За учеснике прве размене биће организован дводневни оријентациони тренинг у Београду од 15. до 17. марта. У оквиру овог тренинга биће организовани интервјуи за визе.
У првој размени, од 17. априла до 15. маја, учествоваће Матија Трајковић, Катарина Стефановић и Никола Валгони. Градови у којиме ће боравити су Портланд у Орегону и Лујвил у Кентакију.
 
О програму:
SYLP је прогам размена са САД, намењен средњошколцима и одраслима који су активни у раду са младима и спроводи се у сарадњи World Learning-а из Вашингтона и Грађанских иницијатива из Београда. Програм је финансијски подржан од стране Одељења за образовање и културу U.S. State Department-a, а спроводи се у сарадњи са Амбасадом САД у Београду (Public Affairs Section).  
Циљ програма јесте оснаживање младих за активно учешће у животу своје заједнице. Поред припрема за посету САД и самог путовања, SYLP подразумева и надовезујуће активности младих у заједницама, при Канцеларији за младе, школама или кроз неформално организовање.
Програм који је академски и интерактиван, захтева мотивисане учеснике спремне да развијају своје вештине како би постали лидери у својим школама и у својим заједницама. 
Свака од 3 размене ће имати једну тему као приоритетну: Размена 1 ће истраживати активизам у локалној заједници; Размена 2 владавину права и правосуђе; Размена 3 етничку толеранцију и живот у мулти-етничком друштву.
 
Свака од три четворонедељне размене почиње недељом проведеном у Orientation and Leadership  кампу у STI Graduate Institute World Learning-а, у Вермонту. Групе се потом деле у две мање групе и одлазе у један од два наведена града који учествују у конктетној размени. Учесници ће имати прилику да се укључе у програме са тематским фокусом и да стекну нова знања о принципима активног учешћа у цивилном друштву и животу локалне заједнице, као и шире разумевање различитих култура. Боравиће у пажљиво одабраним америчким породицама-домаћинима које имају децу сличних година, како би се појачала интеракција са америчком омладином, а такође ће посетити америчке школе и учествовати у различитим ученичким активностима, као и иницијативама локалних организација. После посета америчким заједницама, две групе ће се поново сјединити у Вашингтону, где ће провести последњих недељу дана, припремајући сопствене пројекте. По повратку из САД, свака група ће самостално спровести пројекат који ће допринети положају младих у њиховој општини. 
 
Канцеларија за младе општине Обреновац је контакт тачка за учеснике, њихове родитеље и школе. КЗМ ће помоћи око прикупљања докумената за визе и око попуњавања потребних образаца.