prezentacija gis

prezentacija gisДанас је у општини Обреновац, у сарадњи са Јавним предузећем ”Србијагас” и фирмом ”Пет Плус”, одржана презентација прототипа Географског информационог система (ГИС) Обреновца. ГИС описује било који инфорамциони систем који увезује, смешта, уређује, анализира и приказује географске информације.

ГИС апликације су алати који дозвољавају кориснику да прави интерактивне упите, да анализира просторне податке, уређује податке, карте, и да представља резултате свих тих операција. Презентацију су одржали др Шпиро Гопчевић и Аца Вучић, представници ЈП ”Србијагас’,’ и Драган Петровић, представник предузећа ”Пет Плус”.

Жаклина Црнобрња, шеф Одсека за инвестиције, је истакла да ће у наредна три месеца ГИС бити на располагању грађанима.

– На интернету ће грађанима и стручним службама бити видљиви ортофото снимци, гугл мапе, планови, путеви, некатегорисани путеви, као и инфраструктура. На овај начин се смањују трошкови, а очекује се да ће бити смањен и притисак на Одсек за урбанизам – рекла је Жаклина Црнобрња.

Начелник Управе градске општине Обреновац Дарко Павличић је том приликом рекао да се последњих неколико година улаже у модернизацију рада Општинске управе.

– До краја године или почетком следеће године све информације о предметима који се воде у општини Обреновац моћи ће да се добију електронски или путем телефона. Последњих неколико година систематски улажемо у модернизацију рада управе. Први корак је било увођење ИСО стандарда који је инкорпорирао све процедуре које се спроводе у општини. Након тога смо увели оперативни систем ”Оригами” који све информације даје у електронском облику, а са увођењем ГИС-а правимо мапе и прегледе који омогућавају електронски увид у катастарске парцеле и инфраструктуру – казао је Павличић. 

{youtube}P1fpabCAV5U{/youtube}