Филмски фестивал “Слободна зона” започиње девету Турнеју на којој ће посетитити преко 40 градова Србије, међу којима и Обреновац. На пројекцијама током маја и јуна гледаоци ће имати прилику да виде избор од 7 филмова које је београдска публика изгласала за најбоље на последњем, деветом издању фестивала, који је у новембру 2013. године посетило више од 17 000 гледалаца.

На програму ће се наћи убедљиви победник београдског фестивала по гласовима публике, филм “The Lunchbox”, индијског редитеља Ритеша Батре, остварење у коме мала забуна око кутија за храну изазива велико чудо које доводи до изненадног пријатељства и љубави између двоје потпуних странаца. Филм којим је свечано отворена “Слободна зона” и који је доживео четири фестивалске репризе на захтев публике “Первезњаков водич кроз идеологију” редитељке Софи Фајнс, за главног јунака и наратора има најконтраверзнијег филозофа данашњице Славоја Жижека. “Ајкула”, “Таксиста”, “Титаник”, “Мрачни витез” су само неки од филмских наслова који добијају первертирани третман у Жижековом психоаналитичком приступу који веома лако може да промени начин на који разумете ваше омиљене филмове. Иако сте већ спремни на изазов, стимулацију и шок, пре свега будите спремни на врхунску забаву.

Најновији филм чувеног британског редитеља Кена Лоуча – “Дух 45-те”, у овим економски кризним временима, представља важан подсетник на велики сан о бољем и социјално праведнијем друштву у Великој Британији после Другог светског рата. Публика ће имати прилику да види и белгијског кандидата за Оскара у категорији за најбољи страни играни филм “Прекинути круг” Феликса ван Гронингена. Главни јунаци ове филмске мелодраме потпуно су два различита света. Дидије је окорели атеиста и наивни романтик, док Елисе носи тетоважу крста на врату, иако са обе ноге стоји чврсто на земљи. Узбудљива љубавна прича зачињена је музичком пратњом фантастичне блу грас музике.

Посебну пажњу публике привукао је велики фестивалски хит, документарни филм “Гангстер те воли”, Небојше Слијепчевића који тренутно пуни биоскопе широм Хрватске. Главни јунак филма је Недиљко Бабић, човек врло упечатљивог надимка – Гангстер, који је пре четврт века одустао од постављања и спајања паркета и посветио се спајању усамљених срца широм Хрватске. Међу одабраним остварењима која ће бити приказана у оквиру Турнеје налази се и играни филм изузетне визуелне лепоте која је у контрасту са темом коју нам представља. “Часови хармоније” казахстанског редитеља Емила Баигазина приказује тему која је веома важна и за нас у Србији, а то је насиље у средњим школама. Филмска прича смештена је у мало село у усамљеним и прелепим степама руралног Казахстана, а школа у којој се радња филма дешава представља прави микрокосмос казахстанског друштва.

У овој селекцији нашао се бивши руски репрезентативац у уметничком клизању, Андреј Гријацев, овога пута у улози редитеља, који је освојио публику широм планете својим редитељским умећем у филму “Сутра”, где прати један од најпровокативнијих уметничко-активистичких парова на свету Војна (Рат) и њихове радикалне акције и перформансе који су често на самој граници између уметности и криминала.

Филмски фестивал “Слободна зона” ће се приказивати у биоскопу “Палеж” у Обреновцу, улица Милоша Обреновића 112.
Термини приказивања филмова су од 30. маја до 5. јуна, сваким даном од 20.00 часова.

Редослед:
30.5. – The Lunchbox
31.5. – Первезњаков водич кроз идеологију
01.06. – Дух 45-те
02.06. – Прекинути круг
03.06. – Ганстер те воли
04.06. – Часови хармоније
05.06.- Сутра.

“Слободна зона” ће у сарадњи са медијском кућом МТВ и дневним новинама “24 сата” доделити Награду за публику. Награде се додељују ауторкама и ауторима најбоље критике/рецензије/кратког есеја о једном од филмова са програма Турнеје. Кратку рецензију или осврт на филм у слободној форми, не дужој од 3000 карактера, заједно са контакт подацима, током трајања Турнеје заинтересовани могу послати на емаил адресу: recenzija@freezonebelgrade.org.
Рок за слање радова је 20. јун 2014. године.