Ревија филмова са 42. Међународног филмског фестивала у Београду одржаће се у Спортско-културном центру “Обреновац” од понедељка, 10. марта, до недеље, 16. марта. Пројекције ће се одржавати у позоришној сали са почетком у 20.30 сати.

На програму су филмови:

Понедељак, 10. март у 20.30 сати
“Велика лепота”
Држава: Италија, Француска, 2013. Трајање 142 минута. Режија: Paolo Sorrentino. Улоге: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Iaia Forte.

Аристократкиње, амбициозни појединци, политичари, криминалци, новинари, глумци, декадентни племићи, уметници и интелектуалци – аутентични или умишљени, плету ткиво неухватљивих односа унутар безнадежног Вавилона смештеног у античке палате, скупоцене виле и на најлепше тргове града. Ђеп Гамбардела има шездесет пет година, равнодушан и разочаран, алкохолом замућеног погледа, посматра ову параду испражњеног, на пропаст осуђеног, моћног, депресивног човечанства. Морално мртвило од којег се врти у глави. А у позадини, лето у Риму. Величанствен и незаинтересован град, као дива на умору.

Награде: Оскар за најбоље филмско остварење ван енглеског говорног подручја. Најбољи европски филм, најбоља режија, најбоља мушка улога и најбоља монтажа.

Уторак, 11. март у 20.30 сати
“Невидљива жена”
Држава: Велика Британија, 2013. Трајање 111 минута. Режија: Ralph Fiennes. Улоге: Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas, Tom Hollander.

Нели Тернан била је глумица у лондонском театру Хајмаркет када ју је запазио Чарлс Дикенс и касније ангажовао у продукцији Тхе Фрозен Дееп. Било је то 1857. године. Дикенс је имао четрдесет пет година и био је двадесет година у браку. Тернанова је имала само седамнаест. Између њих је почела афера коју су за живота држали у тајности. Ова веза постала је једна од највећих љубавних прича у историји књижевности, инспиришући разне спекулације засноване на познатим чињеницама.

Среда, 12. март у 20.30 сати
“Какав отац, такав син” 
Држава: Јапан, 2013. Трајање 120 минута. Режија: Hirokazu Kore-Eda. Улоге: Аsaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yoko Maki, Lily Franky.

Риота је све у животу створио својим радом и верује да ништа не може уништити његов савршен живот. Једног дана, међутим, његова супруга Мидори и он примају неочекиван телефонски позив. Њихов шестогодишњи син Кеита није њихов биолошки син, јер је дошло до замене беба у болници. Риота мора да донесе судбоносну одлуку, да направи избор између свог правог детета и оног које је подизао до тада. Видевши Мидорину посвећеност Кеити, чак и пошто је сазнала истину, и разговарајући с породицом која је одгајала њиховог сина у последњих шест година, Риота почиње да преиспитује сопствену посвећеност породици.

Награде: Награда жирија у Кану, Награда ТВ публике у Сан Себастијану.

Четвртак, 13. март у 20.30 сати
“Лех Валенса – човек наде”
Држава: Пољска, 2013. Трајање 128 минута. Режија: Andrzej Wajda. Улоге: Robert Wieckiewicz, Angieszka Grochowska, Maria Rosaria Ommaggio.

Лех Валенса, контроверзна личност, помогао је милионима да остваре снове које су крили дубоко у себи, утирући пут променама о којима нико није могао ни да сања. Такође, Валенсина прича није локалног карактера. Она је уткана у међународну политику. Живот простог електричара који се борио за права радника ођек је удаљених дешавања, а сам Валенса је уз помоћ великог броја сељака постао ударна вест наредних неколико година. Некада је борба за слободу неопходна, некада слободу треба бранити, али никада не постоје околности у којима се о слободи не размишља.

Субота, 15. март у 20.30 сати
“Филомена”
Држава: Велика Британија, САД, Француска, 2013. Трајање 94 минута. Режија: Stephen Frears. Улоге: Steve Coogan, Judi Dench, Sophie Kennedy Clark, Charles Edwards

У Ирској 1952. године Филомена остаје у другом стању, после чега одлази у манастир ради повратка на прави пут. Као одојче, њено дете послато је у Америку на усвајање. Следећих педесет година Филомена безуспешно тражи своје дете. Упознаје Мартина Сиксминта, политичког новинара кога привлачи њена прича. Заједно крећу на пут у Америку где ће се зближити и открити необичне детаље о Филоменином сину. Филм нуди уверљиву причу о људској љубави и губицима, суштински славећи живот.

Награде: Девет награда на фестивалу у Венецији, друга награда публике у Торонту, СИГНИС награда режисеру.

Недеља, 16. март у 20.30 сати
“Плаво је најтоплија боја”
Држава: Француска, Белгија, Шпанија, 2013. Трајање 179 минута. Режија: Abledallatif Kechiche. Улоге: Lea Sezdoux, Adele Exarchopoulos, Salim Kechiouche, Mona Walravens.

С петнаест година Адела не доводи у питање своју сексуалност. Њен живот изненада се мења када упозна Ему, младу жену плаве косе која ће јој омогућити да открије страст, да сазри и оствари се као жена. У присуству других Адела тражи, губи и поново налази сопствену личност.

Награде: Златна палма у Кану, ФИПРЕСЦИ.

Спортско-културни центар “Обреновац” се захваљује Синдикату ТЕНТ-А, као и Градској општини Обреновац на помоћи у реализацији Ревије филмова са “ФЕСТ”-а. Све информације могу се добити на телефон број 8723-072.

Бесплатне улазнице могу се подићи на благајни СКЦ-а. 

{youtube}IwoCI07Diq8{/youtube}