У згради Градске општине Обреновац данас је одржана конференција за медије поводом почетка радова на изградњи прве фазе канализационе мреже за села Уровци и Кртинска.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да се ради о највећем инфраструктурном пројекту тог типа у Обреновцу.

– Канализација, главни колектор и велика траса у дужини од неколико километара је рађена још давне 1963. године. Ова количина средстава и овај обим радова се први пут после тог периода раде у Обреновцу. Јако је значајно да ову реализацију прати и пројектовање канализације за Звечку и то за трасу од црне тачке дуж Ваљевског пута и лево до центра села. На тај начин ћемо комплетно заокружити једну целину, а следећи циљ ће бити изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода. Када то будемо завршили Обреновац ће бити миран наредних неколико деценија што се тиче инфраструктуре и загађења животне средине – казао је Чучковић.

Заменик председника ГО Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да је договор о изградњи канализационе мреже направљен на састанку са саветима месних заједница Уровци и Кртинска пре годину и по дана.

– На том састанку смо договорили да апсолутни приоритет буде изградња канализационе мреже. Са великим задовољством могу да кажем да је досадашњи посао јако квалитетно одрађен и да смо дошли до тренутка када расписујемо јавну набавку за изградњу канализације у Кртинској и Уровцима. Ове године радимо прву фазу канализације. Након изградње ове прве фазе Градска општина Обреновац ће бити у могућности да преко приступних фондова Европске Уније привуче средства којима би се израдио пројекат за секундарну мрежу, као и за саму изградњу секундара. Јако је важно напоменути да ће, када се буде завршио комплетан пројекат, скоро 1000 домаћинстава бити прикључено на канализациону мрежу – рекао је Мршевић.

Бранко Јефтић, председник Савета месне заједнице Кртинска,  рекао је да је у том селу скоро 80 процената мештана заинтересовано за прикључење.

– Сигуран сам да ће када буде дошло до прикључења грађана тај проценат износити и 90 процената. Ретко ко се неће прикључити на канализациону мрежу, јер имамо велики проблем са подземним водама и самим септичким јамама тако да је ово једини спас за наша два села – објаснио је Јефтић.

Директор ЈКП “Водовод и канализација” Ненад Радојевић истакао је да цена прве фазе радова износи 114 милиона динара. Он је најавио да се почетак радова очекује за два месеца од тренутка расписивања јавне набавке.

{youtube}FvP5tPOd4NU{/youtube}