alt

altУ Обреновцу је данас по први пут организовано пливање за часни крст. Манифестација је, у организацији Црквене општине и Градске општине Обреновац, одржана на Забрежју код Кајак кану клуба ”Бора Марковић”. 

Пред готово пет хиљада посматрача преко тридесет пливача отпливало је 33 метра до часног крста. Први до циља је стигао деветнаестогодишњи Забрежанин Никола Обадић. Он је том приликом рекао да му је велика част што је учествовао у пливању за часни крст.

– Велика ми је част што сам у првом Богојављенском пливању за часни крст у Обреновцу стигао први и извадио крст из реке Саве. Осећај је невероватан, нисам осећао ни хладноћу нити било какве тегобе и само ми је у мислима било како да што брже испливам – рекао је Обадић.

alt

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић казао је да је Обреновац данас изгледао чудесно. 

– Мислим да је светосавска омладина дала пун допринос овој манифестацији и ми ћемо заједно са црквеном општином учинити да у будућности ова манифестација постане традиционална. Ове године је Забрежје било домаћин, а следеће можда нека друга месна заједница која је на приобаљу реке Саве. Циљ је да се ова цела манифестација прошири и на друге делове наше општине – казао је Чучковић.

Иван Јегоровић, председник Комисије за спорт општине Обреновац, истакао је да се пријавило много више људи него што је било очекивано.

– Мислим да смо успели у намери да организујемо манифестацију која ће бити и у наредним годинама понос свих Обреновчана. Момци који су пливали су прави спортисти и отпливали су феноменално. Није се догодио ниједан инцидент. Имали смо потпуно обезбеђење у виду полиције, ватрогасаца, ронилаца и спасилаца. Желим да се захвалим свим пливачима, као и свима који су учествовали у организацији ове манифестације – казао је Јегоровић.

alt

Дарко Павловић, старешина Обреновачке цркве, рекао је да је данас било лепо бити Обреновчанин.

– Ми смо данас одсањали један сан који већ дуги низ година сањамо. Задњих десетак и више година смо се трудили да организујемо пливање за часни крст, али нисмо смели да се усудимо без логистичке подршке општине Обреновац. Хвала Богу ове године је дошло до те подршке на задовољство свих Обреновчана. Велика је част пливати за Богојављенски часни крст, и то је манифестација која је стара неколико векова у српском народу. Раније је било витештво пливати за крст, а и данас је. Имали смо среће да нас послужи и време,јер је данас прави пролећни дан, тако да су услови за пливаче били одлични – казао је Дарко Павловић.

На крају манифестације свим пливачима подељене су освештане реплике часног крста, као и повеље од стране Градске општине Обреновац.

{youtube}KQXvKM2VmQI{/youtube}