Данас је у Градској општини Обреновац организовано потписивање уговора са добитницима средстава на конкурсу за учешће Градске општине Обреновац у финансирању пројеката из области културе за 2013. годину. На конкурсу је подржано 11 пројеката, а укупан износ опредељених средстава је 1.000.000 динара. 

 Новица Филиповац, члан Већа и председник Комисије за културу, рекао је да је на конкурс стигло 16 пројеката, а да је 11 добило средства. 

– Комисија се приликом одлучивања водила тиме да не оштети превише ниједан пројекат и да свако добије средстава колико му је неопходно да реализује пројекат. На жалост, ове године су због свеобухватне економске ситуације средства била ограничена и  ми се надамо да смо успели да их правилно распоредимо. Новина за 2014. годину је да више неће бити давана средства по захтеву, него ће све ићи преко конкурса. Први следећи конкурс Комисије за културу планиран је за април месец наредне године – казао је Филиповац. 

Срђан Ранковић, из Удружења грађана “Лекс Национал”, рекао је да је задовољан добијеним средствима и да то удружење планира снимање документарног филма о Забрежју.

– Наш пројекат носи назив ”Забрежје Град” и снимаћемо дугометражни документарно-играни филм о Забрежју и о томе како је то место изгледало претходних година. Филм ће бити базиран на интервјуима људи који ће нам дочарати како је Забрежје изгледало, јер је у односу на сам Обреновац Забрежје било немерљиво развијеније у прошлости – казао је Ранковић. 

Пројекти који су подржани на последњем конкурсу Комисије за културу општине Обреновац су: Драмска група “Ћоше” за пројекат “Графити 2”, Драган Бабић за пројекат “Кувар за одрастање”, Миленко Правдић за пројекат “Северна светлост“, Удружење-позоришна трупа “Хатор” за пројекат Етнолошко аудио-визуелна изложба “Обредни хлебови”, Наташа Лазаревић за пројекат “Сувенири из шкриње“, Удружење грађана “Лекс национал“ за пројекат “Забрежје град“, Центар за очување традиције и културе “Термоелектране Никола Тесла“ Обреновац за пројекат Етно театарски приказ “Прело у Гружи“, ЈП СКЦ “Обреновац“ за пројекат “Култура за све“, Удружење мештана села Забрежје “Завичајно коло Забрежана” за пројекат “Забрешке новине”, КУД “Круна“ Велико Поље за пројекат Прослава 5 година КУД “Круна“ и КУД “Драган Марковић“ Забрежје за пројекат “Школа народног певања –етно студио“. 

{youtube}uutsyVCY9kM{/youtube}