У Хотелу “Обреновац” јуче је почело међународно отворено првенство у шаху “Трофеј Београдa 2013”. Организатор турнира је Шаховски савез Београда, а покровитељ Секретаријат за спорт и омладину града Београда. 

Турнир је свечано отворио председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковћ. Он је том приликом рекао да је велика част што је Обреновац већ дуги низ година домаћин оваквог турнира.

– Даћемо све од себе да и следеће године на истом месту организујемо овај турнир. Желим свим такмичарима срећу у наредних десет дана такмичења и надам се да ће вам свима пријати боравак у нашем граду, а нека победи најбољи – казао је Чучковић. 

Иван Јегоровић, помоћник председника ГО Обреновац, подсетио је да се турнир организује од 2001. године. 

– Тринаест година уназад смо домаћини овако великом турниру, који је сваке године све бољи и масовнији. Доста такмичара на турниру је из иностранства. Потрудићемо се да као и до сада будемо добри домаћини. Шах се у Обреновцу омасовио захваљујући шаховском клубу ”Хозе Раул Капабланка” који је успео да пређе у виши ранг такмичења. Они такође имају секције у школама у Обреновцу и много улажу у рад са децом – рекао је Јегоровић. 

Драган Котевски, извршни директор Шаховског савеза Београда, рекао је да на турниру учествује 180 такмичара. 

– Тридесет такмичара је из иностранства, а од водећих такмичара по рејтингу најбољи такмичар је Суат Аталик из Турске. Такође, ту је наш репрезентативац и велемајстор Дамјановић, који је један од фаворита за освајање турнира. Овај турнир такође служи да се лошије рангирани такмичари и млади шахисти окушају и играју са искуснијим колегама и на тај начин унапреде своје знање – казао је Котевски. 

Турнир траје од 24. новембра до 2. децембра. 

За учеснике је обезбеђен бесплатан аутобуски превоз на релацији Београд–Обреновац–Београд.

{youtube}5SJnWUS9dtM{/youtube}