Поводом обележавања Светског дана добровољног давања крви данас су, у организацији Црвеног крста Обреновац, у згради општине Обреновац додељена признања  добровољним даваоцима крви који су до сада дали крв 35, 50, 75 и 100 пута. 

Признања добровољним даваоцима крви уручили су председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и заменик председника Драгослав Мршевић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је Црвени крст Обреновац одувек имао одличну сарадњу са општином.

– Ми финансијкси подржавамо огранак Црвеног крста и имамо добру сарадњу са њима. Грађани који имају потребу могу се обратити Црвеним крсту са подацима о томе која крвна група им је потребна и Црвени крст ће организовати добровољне даваоце. Добровољно давалаштво је нешто што морамо неговати и преносити на млађе генерације, јер дати крв и на тај начин некоме спасити живот је заиста посебно  – казао је Чучковић.

Жикица Поповић, секретар Црвеног крста Обреновац, рекао је да се сваке године на овакав начин обележева 14. јун, Светски дан добровољног давања крви. 

–  Сваког 14 . јуна ми у згради оопштине организујемо овакав пријем за све јубиларне даваоце и сваке године са нама су челници општине Обреновац.  Ове године смо имали тридесет награђених Обреновчана. Ја се овом приликом захваљујем свим добровољним даваоцима, јер смо по броју давања крви у самом врху у Србији. Прошле године смо имали скоро три хиљаде давања и јако смо поносни на тај резултат. У Обреновцу се нисмо претерано сусретали са несташицом, али ипак апелујем јер је лето  период године када увек фали крви – рекао је Поповић.’

Др Ненад Бјелица, члан Већа општине Обреновац, истакао је да је поносан на шампионске резултате које постиже обреновачки Црвени крст.

– Ово што имамо у Обреновцу ретко која општина има. Данас је тридесет људи добило признање и то нас посебно чини радосним. Добровољно давалаштво као институција подржава анонимност и добровољност, не тражи медаље, заслуге или материјалну корист од тог давања. Закон о здравственој заштити не излази претерано у сусрет овим људима. Сматрам да ми као друштво морамо да будемо флексибилнији према тим људима. Они су заиста наши анонимни хероји. Докле год се то не реши системски на нивоу државе, свако од нас у неком свом домену према добровољним даваоцима треба да покаже максималну флексибилност – казао је Бјелица.

{youtube}xT1gV6gRTDE{/youtube}