Пети сајам организација цивилног друштва отворен је јуче на Тргу Николе Пашића под слоганом “Пријатељство – партнерство”. Сајам се одржава у организацији Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима и окупља више од сто организација цивилног друштва, које имају прилику да се представе и међусобно размене искуства из области рада цивилног сектора.

 Градска општина Обреновац на свом штанду на сајму представља подржане пројекте удружења грађана од стране Комисије за сарадњу са невладиним организацијама.
Удружења грађана из Обреновца која се у оквиру штанда општине представљају на овом сајму су: 

  • Удружење ‘’Еко двориште’’ – ‘’Желимо да и у нашим месним заједницама буде чистија животна средина’’ пројекат о значају рециклаже; ‘’Зелени буквар’’ едукативна брошура која је подељена ученицима нижих разреда основне школе.
  • Удружење ‘’Снага оптимизма’’ – ‘’Клик за треће доба’’ пројекат о међугенерацијској сарадњи; у сарадњи са Удружењем ‘’Шта хоћеш’’ пројекат ‘’Чини добро’’ који има за циљ јачање Волонтерског сервиса у Обреновцу.
  • Удружење „Шта хоћеш“ – кампања за промоцију волонтеризма „Чини ДОБРО“, еколошко-уметнички ТВ серијал „На веслу прича“, конкурс за еколошки ангажована уметничка дела „Планета АРТ 2012“, стварање локалне мреже глобалног покрета 350.орг пројектом „350бреновац 10/10/10“, документарни филм „Обреновац – сценарио за катастрофу“
  • Асоцијација за социјални и одрживи развој ‘’Арго’’ – Пројекат превенције малолетничког преступништва и ризичног понашања “Стани и размисли”; Пројекат превенције вршњачког насиља “Умемо боље” и Едукативно-креативни програм за младе у ризику “Могу и ја”. У оквиру ових пројеката реализовано је Саветовалиште за младе и Социо-терапијски клуб за младе.

Идеја је да се оваквим и сличним догађајима приближе рад и улога ових организација грађанима, као и да се укаже на значај  партнерства  цивилног сектора и државних институција.

– Први сајам организован је 2008. године и показао се као манифестација од значаја за организације цивилног друштва, а већ према великом броју пријава знали смо да ће постати одржив и традиционалан. Ово је јединствена прилика да Београђани сазнају шта то заиста раде ове организације и да им се приближи њихов рад. За разлику од претходних сајмова, овај сајам интерактивно укључује грађанe: они на штандовима организација које се баве инклузијом социјално рањивих категорија могу да виде како је то бавити се неким спортом у колицима и како се игра шах са слепим шахистом, могу да куцају на тастатури са повезом на очима. Тек када грађани сами осете како изгледа обављати свакодневне обавезе са хендикепом, они лакше схватају улогу организација које желе да побољшају положај припадника ових категорија и олакшају им живот -нагласио је Горан Шеховић, заменик директора Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима.

Он је подсетио да се на сајму представља и неколико градских општина, организације које се баве заштитом животне средине, мрежа организација завичајног типа, као и да има много других квалитетних садржаја.

– Ове године гледали смо да изађемо у сусрет што већем броју организација, па се више од 100 њих представља на 60 штандова. Сајам прате и паралелне програмске активности у Кући људских права и општини Стари град, са разноврсним темама, округлим столовима и предавањима – нагласио је Шеховић.