Програм “Заједно до пензије” који подразумева доделу ваучера за запошљавање лицима којима је остало неколико година до пензије општина Обреновац реализује од прошле године. Данас је у Спортско-културном центру Обреновац додељено укупно 85 ваучера женама које су старије од 50 година и мушкарцима који су старији од 54 године.

Према речима председника општине Обреновац Мирослава Чучковића одлични резултати у првој тури подељених ваучера били су подстрек да се са овом акцијом настави.

-Конкретан бенефит прошле акције поделе ваучера за запошљавање био је то што је више од половине људи који су узели те ваучере нашло послодавца и запослило се. Данас смо видели људе који су одлучни да учине нешто са својим животом и нађу посао и на тај начин дођу до заслужене пензије. Моја највећа жеља јесте да помогнем људима који данас устану, не знају шта ће са собом, имају неизвесну будућност и предали су се у својих 56 година живота. Дубоко сам убеђен да у тим људима има потенцијала и снаге да још увек привређују, првенствено за своју породицу, а онда и за нашу општину и државу. Ништа горе у животу нема него када се осећате беспомоћно и бескорисно. Ми смо овим програмом хтели да то стање променимо. Програм ће наставити да се реализује док се не реши питање грађана који су оваквој или сличној ситуацији – казао је Чучковић.

Заменик председника ГО Обреновац Драгослав Мршевић нагласио је је ово једини пример у целој Србији да се на овакав начин помаже незапосленим лицима.

– Ми смо једина општина у целој земљи која спроводи овакву акцију и помаже људима који су били највеће жртве транзиције и мало им фали да испуне услов за одлазак у заслужену пензију. Акција ће трајати непрекидно. Овај пут се пријавило више људи него у прошлој тури. Јавило се 100 људи, а њих 86 је испунило услове за добијање ваучера и једну велику наду да своје велике проблеме најзад реше. Оно што је ново у односу на прошли круг поделе ваучера за запошљавање јесте да послодавац не мора да буде са територије општине Обреновац, већ може бити и из околних општина – рекао је Мршевић.

Здравко Вајагић, један од људи који је добио ваучер за самозапошљавање, похвалио је овај програм општине Обреновац. 

– Мени је остало непуних годину дана до пензије и ја се захваљујем општини на пруженој помоћи да дођем до пензије,  јер на старије раднике ретко ко мисли. – казао је Вајагић.

Право на добијање ваучера имале су жене преко 50 и мушкарци преко 54 године којима је остало неколико година до пензије. Рок важења ваучера је до 1.9.2013. године.

Градска општина Обреновац ће потписивати уговоре са послодавцима о исплати пореза и доприноса на минималну зараду у трајању до 12 месеци.

{youtube}NfzNcv2DbaI{/youtube}