Државни секретар за омладину у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин и Љиљана Јовчић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту, плесаће са обреновачким матурантима 17. маја тачно у подне, на Градском тргу у Обреновцу, у оквиру матурантске параде “Плес са Европом“, када ће се више од 10.000 матураната Србије кроз музику и плес на јединствен начин повезати са својим вршњацима Европе и кроз синхронизовани плес представити незаустављиву енергију младости.

Основна идеја овог дођађаја је повезивање младих кроз плес и музику, како би током шест минута синхронизованог плеса сви били као један, без граница, без разлика, без насиља, промовишући мир и заједнишво као заједничку жељу човечанства.

Матурантска парада – “Плес са Европом“ је највећи омладински пројекат у Европи у којем сваке године учествује десетине хиљада младих из готово стотину европских градова ширећи на тај начин поруку јединства и мира, какву може послати само невероватна енергија младости. Од својих почетака пре читаве деценије до данас, Матурантска парада окупила је готово 200.000 матураната из десет генерација, сваке године промовишући ненасиље, толеранцију и заједништво као основне вредности европских народа.

У Србији ће плесати Београд, Ниш, Нови Сад, Шабац, Вршац, Сремска Митровица, Обреновац, Лајковац, Пећинци, Кикинда, Апатин, Сента, Чока, Нови Кнежевац, Крушевац, Неготин, Сокобања, Књажевац, Бабушница, Димитровград, Пирот, Прокупље, Ужице, Сјеница, Нови Пазар, Рашка, Босилеград, Параћин, Димитровград, Бечеј, Богатић, а поред Србије плесаће и Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Украјина, Словенија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Албанија, Чешка  и Словачка.

Млади могу у Канцеларији за младе општине Обреновац добити више информација о акцији, како би се придружили овом догађају.