Вечерас, у 20.00 часова, у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац”, драмска група “Ћоше” ће премијерно извести драматичну комедију о свету у ком живимо “Бал просјака”. 

Представа је рађена по мотивима “Просјачке опере” Вацлава Хавела.

“Просјачки бал” плешу :

МЕКХИТ, вођа навијачке групе ………………….. Александар Величковић
ВИЛИ ПИЧАМ, шеф криминалне организације …………. Немања Остојић
ЛИЗ ПИЧАМ, његова жена …………………………….. Дарија Миљојковић
ПОЛИ, њихова кћи и Мекхитова жена ……………….. Тамара Аранђеловић
БИЛ ЛОКИТ, шеф полиције …………………………………. Александар Сарић
МЕРИ ЛОКИТ, његова жена ……………………………… Катарина Митровић
ЛУСИ, њихова кћи и Мекхитова жена ……………………………Јована Томић
ХЕРИ ФИЛЧ, независни лопов ………………………….. Мирослав Богдановић
ДИЈАНА, власница дамског салона ……………………..…. Невена Николић
ЏЕНИ …………………………………………………  …….. Јована Ђорђевић
БЕТИ и БУП …………………………… Гордана Пелемиш и Александра Димић
ВИКИ ……………………………………………….. Мирјана Наранџић
ЏЕРАЛДИНА И ХАРОЛД, полицајци ……. Тијана Радојевић и Предраг Илић
ЏИМИ И ЏЕКИ, Мекхитови другари… Огњен Чоловић и Исидора Марковић

Драмска група “Ћоше” је желела да охрабри суграђане да испричају своју аутентичну причу, која је требало да постане део ове представе. захваљују се публици што је искористила шансу да се креативно и афирмативно побуни против света у ком живимо. То је једини доказ да су дубоко загледани у своје јавно и приватно биће. Нема “негативних” јунака . Сви су јунаци својих живота. Задатак позоришта јесте да поставља питања ,а не да пресуђује. Креативност и уметност су једини вид легитимне борбе за промене.

Све што данас живимо, садржано је у комаду “Просјачка опера”: криминал у сарадњи са државним врхом, афера Прислушкивање, трафикинг, свеприсутна матрица Ромео и Јулија, корупција, лажни просјаци, сулуди системи вредности, уништавање породице, навијачке групе, спонзори и спонзорисани, 10 стратегија манипулације, судар идеологија, планета мајмуна…

Драмска група “Ћоше” се захваљује на инспирацији: Бертолду Брехту, Вацлаву Хавелу, Ноаму Чомском, Јоци Јовановићу, групи Феуд, Глоговцу, Бати Стојковићу, Берчеку, Лечићу, Гаги Николићу, вођама, дисидентима, нинџа-корњачама, Предрагу Вукосављевићу (дизајн тона ), кројачици Вери, Жарку Живковићу (дизајн плаката), Александри Стојановић (кореографија), Катарини Поповић (шминка ), Милошу Грубачу и Анђели Станојевић (фотографија), општини Обреновац и свим суграђанима који су подарили своје приче.

“Млад и здрав као ружа“ је филм редитеља Јована Јовановића. Снимљен је 1971. и говори о почецима везе српске државне безбедности и криминалаца. Филм је након снимања приказан само два пута, иако никада није званично забрањен. Млади преступник Стеван се бави “позајмљивањем” (тада званичан израз за крађу) кола и искоришћавањем девојака. Убрзо, почиње и да убија људе. Новца је све више, али онда долази до сусрета са полицијским инспектором, који му нуди сарадњу… Ускоро, он постаје један од шефова подземља и медијска звездаа. “Бал просјака” је скромни омаж Јоци Јовановићу и филму који је антиципирао све оно што нам се и данас дешава.

Реприза ће бити одиграна у понедељак, 25. марта, у 20.00 часова, у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац”.

{youtube}2uSTzSDEzmU{/youtube}