Спортско-културни центар “Обреновац” први пут је организовао ликовни конкурс и манифестацију “Дечје ликовно пролеће” у простору ликовне галерије. На конкурс су се одазвале све основне школе са територије општине Обреновац, а број и квалитет пристиглих радова позитивно је изненадио жири.

Намера СКЦ-а је била да све послове око жирирања и припреме изложбе повери професионалцима који су одлични познаваоци дечјег ликовног стваралаштва. Тако су чланице жирија, Лидија Сеничар, уредница Галерије Дечјег културног центра Београда, Катарина Булајић Павловић, сликарка и ликовни педагог у Дечјем културном центру Београда и Нина Мудринић Миловановић, директорка Центра за савремену уметност Стратежи Арт из Београда, извршиле преглед радова и одабрале и жирирале  радове за изложбу.

У циљу професионализације рада ликовне галерије, постоји жеља да овакве изложбе постану пракса у Галерији СКЦ “Обреновац”. Поред жирираних радова, читав простор Дома културе биће у функцији излагања дечјег ликовног стваралаштва.

У циљу представљања драгих гостију, осмишљен је пратећи програм под називом “Како то други раде“ у оквиру којег ће се представити Дечји културни центар из Београда, ликовни педагози Емил Сфера и Света Алексић из Панчева, Дневни боравак МНРО из Обреновца, Креативна вајарска радионица Јелисавете Вићић, Школа цртања и сликања Ненада Аћимовића.

Идејни творци ликовне манифестације “Дечје ликовно пролеће“ су Бранислав Јелић, професор географије и Марија Вуковић Бисерко, историчарка уметности и уредница ликовног и књижевног програма ЈП СКЦ “Обреновац”. Њихова жеља је да се слични конкурси организују неколико пута годишње, како би у континуитету подстицали децу различитих узраста на креативно изражавање.

Треба истаћи важност развијања ликовне педагогије и рад самих педагога, од којих заправо зависи ликовно изражавање ученика. На конкурсу су се истицали радови ученика са којима педагози квалитетно, предано и посвећено раде, тако да је жири одлучио да додели посебну похвалницу за ликовног педагога Весну Вулету из ОШ “Посавски партизани”.

У нади да ће бити у прилици да што пре организује нови ликовни конкурс и сарађује са стручњацима за дечје стваралаштво, СКЦ “Обреновац” позива публику да ужива у одабраним ликовним радовима наших основаца.

Изложба “Дечје ликовно пролеће” биће отворена у среду, 20. марта, у 19.00 часова, у Галерији СКЦ-а. 

{youtube}pYvoMVvXaSo{/youtube}

{youtube}wp9C-8tK04w{/youtube}