У организацији Савета родитеља општине Обреновац данас је у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац” одржана трибина ”Трговина људима и трговина дрогом – проблеми савременог друштва”.

 Гости на трибини били су Владимир Арсић, аутор књиге “Изгубљене у магли”, Весна Станојевић, координаторка “Сигурне куће” и представник Министарства унутрашњих послова. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је рад Савета родитеља јако битан за општину Обреновац.

– Поред свих мера које као општина предузимамо, а то су ангажовање бивших припадника МУП-а и Војске Србије у чувању школских дворишта, ми сами борбу против наркоманије и трговине људима не можемо добити. Низ оваквих акција и трибина у догледном времену ће дати резултате. Оваквим приступом деца ће бити едукована и указаће им се на нове опасности савременог друштва. Конкретно мислим на злоупотребу деце на интернету и друштвеним мрежама. Нама ништа није битније од здравља и безбедности наше деце – казао је Чучковић.

Весна Станојевић, координарторка “Сигурне куће”, је нагласила да никако не смемо заборавити на децу која су жртве, чак и када нису директно изложена насиљу.

– Ми у сигурним кућама имамо приближно исти број мајки и деце. Морам да напоменем да Србија више није само дестинација за трговину људима. Све више ми смо регрутни центар за трговину људима, нарочито женама. Ово је била прилика да се млади упознају са начином како се врши такозвана регрутација и како да се од тога заштите. Пуно је примера из наше околине и морамо постати свесни да се такве ствари не дешавају другима, него да се тако нешто може десити и нама или нашим најближима – рекла је Весна Станојевић.

На самој трибини ученици и родитељи су могли да се упознају са начином деловања опојних дрога, али и чути низ примера из праксе, као и како се одупрети изазову званом дрога.

Савет родитеља општине Обреновац најавио је низ сличних активности, а следећа тема биће болести зависности од интернета, коцке и алкохолизам.

{youtube}U0Bumzy-KUw{/youtube}