aaveletrznicajpg

aaveletrznicajpgДео власништва у Велетржници Београд ускоро ће имати три компаније, осам општина и једно пољопривредно газдинство, чиме ће бити направљен први корак да ова пијаца добије епитет “национална”.

Докапитализацијом вредном 2.4 милиона евра биће обезбеђена средства за изградњу најсавременије хале површине 10.400 метара квадратних намењене трговини на велико. 
Иако већ сада сваког дана велетржницу посети 2.000 пословних купаца, очекује се да ће после изградње хале тај број бити дуплиран.

Удео од 0.5 одсто власништва уз улагање од 150.000 евра имаће општине Обреновац, Уб, Ивањица, Трстеник, Оџаци, Кањижа, Кикинда и Стара Пазова, компанија “Panfruit” и пољоопривредно газдинство “Родољуб Марковић, а компаније МК група и “AWLL communications” уложиће по 450.000 евра и добити 1.5 одсто власништва.

Осим тога, они ће, на овај начин, себи обезбедити и продајни простор на Велетржници и упола мање цене закупа у односу на остале понуђаче.  

Оно што представља посебну погодност за општине јесте могућност да уласком на Велетржницу обезбеде својим пољопривредницима пласман производа у престоници где у пречнику од 60 километара живи око четири милиона људи.  Добит од удела општине могу да искористе за субвенционисање пољопривредних произвођача како би били конкурентнији. 

Друга велика предност продаје на Велетржници је сигурност наплате, јер је предвиђено да трговци положе депозит којим ће управљати Велетржница и из којег ће моћи да намири потраживања произвођача уколико буде проблема у плаћању. Директним уговарањем откупа произвођачи ће моћи да избегну проблем који сада имају са накупцима. 

Бољем пласману допринеће и планиране законске олакшице за јавни сектор који ће по убрзаној процедури моћи да се снабдева на Велетржници, као и строге полисе квалитета хране које сви понуђачи морају да испоштују. 

Највећа велетржница у Србији налази се на атрактивној локацији на Новом Београду где је тренутно лоцирана кванташка пијаца и има директан приступ Коридору 10, на пет километара је од аеродрома и на 15 километара од луке (Коридор 7). 

Површина Велетржнице је 18 хектара, а након изградње прве хале намењене трговини воћем и поврћем у плану је и изградња хале за месо, робу и цвеће, као и додатне хале за воће и поврће укулико буде постојала довољна потражња на тржишту. Ти простори биће изграђени у складу са највишим стандардима безбедности хране и имаће одговарајућу температуру. 

У Велетржници су сигурни да ће нови начин продаје и побољшана понуда допринети снижавању цена хране и до 30 одсто, с обзиром на то да Београђани плаћају воће и поврће по ценама које су међу највишим у односу на престонице у региону.