Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине организовало је јавну презентацију резултата употребе билошког препарата са којим је компанија МОЛ А. Д. из Београда третирала септичке јаме на територији Месне зеједнице Барич. ЈП за заштиту и унапређење животне средине је заинтересовано да реши питање сакупљања, евакуације и пречишћавања употребљених отпадних вода на целој својој територији.

Директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Срђан Драгићевић нагласио је да је ово пројекат који траје од априла и да су сад коначно добијени релевантни подаци који показују да је третман успешан.

– Барич је изабран зато што ту постоји катастар септичких јама и зато што је то подручје погодно за оваква испитивања. Током тог периода септичке јаме су третиране три пута и сваки пут је рађен пресек стања и вршене су анализе. Анализе су показале да се ниво загађивања осетно смањио. Међутим, проблеми који су се јављали на терену доказују тврдњу да се овакви пројекти не могу реализовати за шест месеци и да је потребно детаљније и дуже истраживање, као и боља сарадња са корисницима овог пројекта. Приликом анализа нисмо знали да ли су грађани користили нешто од хемијксих препарата и у којим количина, а све то утиче на третман овим препаратом – рекао је Драгићевић.

Професро Илија Брчески, стручни сарадник фирме МОЛ А. Д., рекао је да анализе показују смањење нивоа загађености од 20-50 процената и да је то успех с обзиром да су у питању прилично ригидне отпадне воде које се јако тешко деградују.

– На основу ових резултата покушали смо да смањимо мирис из канализационих испуста у центру Обреновца и провере показују да такорећи мириса више нема – рекао је професор Брчески.

Највећи проблем приликом реализације овог пројекта биле су неправилно направљене септичке јаме и непознаница шта грађанство од хемијских средстава испушта у канализацију.

{youtube}gdnIjJL8ngk{/youtube}