У симпозијум сали Хотела “Обреновац” одржан је скуп у организацији Америчке агенције за међународини развој (USAID) на ком су разматране стратегије за смањење трошкова и напређење система даљинског грејања.

Учесници су дискутовали о начинима унапређења енергетске ефикасности, побољшања функционисања система и преласка на чврсто гориво од биомасе у циљу смањења трошкова.  

Организатори су представили резултате студије коју је финансирао USAID и која предлаже могућности за унапређење система грејања у десет општина, као и подстицање употребе чврстог горива од биомасе која се производи локално.

Састанку су присуствовали заменик америчког амбасадора Ли Лиценбергер, саветник у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине Александар Пуљевић, представници USAID-а, као и представници општина које су укључене у програм.

У име општине Обреновац госте је поздравио председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, који је том приликом рекао да му је драго што су данас представљени наши економски потенцијали и знање које имају наши стручњаци који одржавају и разрађују даљински систем грејања.

– Омогућили смо да и наредних неколико година финансијски помогнемо све становнике нашег града да пређу са угља на гас или топловод и да онда сви заједно Обреновац кандидујемо за енергетску престоницу Србије. “Smart enegry town” је титула коју Обреновац мора да добије, с обзиром да се највећи део струје произведе у  Обреновцу. А с друге стране ми са низом конкретних пројеката желимо да покажемо да наш град највише чува енергију – рекао је Чучковић.

Заменик америчког амбасадора, Ли Лиценбергер, је изразио захвалност на гостопримству и нагласио да је општина Обреновац идеалан пример за друге општине у Србији.

– На овом састанку представници општина које су позване да учествују у овом програму треба да увиде начин на који би користили еколошки прихватљивије гориво за грејање. Обреновац је лидер у региону у производњи струје, и ми смо овде зато што је ово центар иновативног размишљања и желимо да помогнемо да се то прошири на целу Србију – рекао је Лиценбергер.

Лиценбергер је студију и радни састанак навео као пример како САД и Србија могу да раде заједно на подстицању економског раста.

Општине које су обухваћене овим програмом су : Мајданпек, Бор, Књажевац, Зајечар, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Нови Пазар и Прибој.

{youtube}bFvdhwx4qRE{/youtube}