Група “Активни грађани”, у сарадњи са  Канцеларијом за младе општине Обреновац и Британским саветом, у суботу, 15. септембра, у 17.00 часова, на градском тргу у Обреновцу организује акцију на отвореном у оквиру пројекта “20м2”.

Пројекат “20м2” је настао као резултат обуке групе младих у оквиру програма “Активни грађани” који Британски савет реализује у још 27 градова у Србији. Циљ пројекта је да укаже на потребу добијања већег простора за одржавање различитих активности и програма за младе из Обреновца. Простор Канцеларије за младе је недовољан за реализацију свих програма, активности и сервиса које КЗМ пружа. На недостатак простора указаће кроз реализацију радионица на градском тргу чиме желе да скрену пажњу на заинтересованост младих да се неформално образују, али и на недостатак адекватног простора за то.

Кроз низ радионица и разних перформанса на отвореном млади ће показати колико су им значајни програми и активности Канцеларије за младе у којима су имали прилике да учествују и стичу нова знања и вештине.

Реализацијом ове акције шаљу поруку да желе још више да уче како би допринели развоју Обреновца. Мисле да у Обреновцу постоје неискоришћени и наспуштени објекти који пропадају, а могу се искористити на много бољи и кориснији начин.

Читава акција одржава се под слоганом “Нашим идејама треба наш простор”.

У суботу ће на градском тргу бити организоване радионице на отвореном. Посетиоци ће моћи да науче нове плесне кораке, да праве оригами фигуре, цртају графите, опробају се у креативној музичкој радионици итд.

У случају лоших временских услова термин одржавања акције биће накнадно објављен. 

Пројекат “Активни грађани” Британског савета се реализује у преко 30 земаља у области интеркултуралног дијалога и глобалног друштвеног повезивања. Циљ пројекта је да младе укључи у друштвени живот заједница, како би створили лепше и светлије окружење.Визија програма је свет у коме млади људи препознају свој потенцијал и покушавају да се ангажују заједно са другима у циљу развоја њихових заједница на локалном и међународном нивоу.

У оквиру недеље “Активних грађана” Британски савет је за све младе који имају између 16 и 36 година расписао конкурс за најбољу омладинску идеју. Ако сте млади, креативни, желите да промените нешто у свом крају, граду, насељу или ширем окружењу, пријавите се на овај конкурс. Победници добијају новац за реализацију идеје, а награде су iPod и iPad. Крајњи рок за пријаву је 30. септембар 2012. године. Више информација о конкурсу можете пронаћи овде.