У домаћинству Рафаиловића завршава се изградња првог од три нова пластеника, а планирају да њима убудуће покрију целу њиву. За помоћ на таквим пројектима, било да их купују или сами праве, конкурисала су 53 обреновачка пољопривредника, која од општине Обреновац добијају половину уложеног новца. Бесповратна средства намењена су и произвођачима меда, воћарима и повртарима .

Оно што лаицима изгледа као парче пластике преко неколико шипки, у ствари је тежак посао, који захтева много знања али и новца. Мајстори на пример морају да изберу баш одређену врсту и тип боје да се током лета пластеник не би превише угрејао, а треба да пронађу и метал за обруче који ће може да издржи велики снег. Изградња овог пластеника коштаће око 300.000 динара, али ће половину потрошеног новца Дарко и Драган Рафаиловић, који су конкурисали за бесповратну помоћ, добити од општине.

– Ми смо кренули пре конкурса, куповали материјал, у међувремену се појавио конкурс и онда се конкурисало. На лицу места кад се види пластеник новац се добија, па људи много лакше могу да конкуришу, а принос се може повећати по биљци дупло или три пута – каже Драган Рафаиловић, пољопривредник.

То значи да ће се у овом пластенику годишње рађати макар 10.000 килограма парадаиза и три по хиљаде килограма зелете салате. А убудуће још већи принос јер ће те културе имати много боље услове.

И баш захваљујући томе што су водили бригу о засаду, што су у последња три месеца 80 дана провели наводњавајући повртњаке, Драган и његов син Дарко очекују добру зараду од кромпира, лука, парадаиза и краставца. Више од 10 милиона динара из обреновачке општинске касе намењено је за помоћ најпре повртарима, потом произвођачима меда, као и пољопривредницима за наводњавање и унапређење производње.

– Четврта категорија биће велика производња жита за биосилосе, по систему пола они дају, пола општина и ту ће средства ићи до 5 милиона динара, па ћемо са широким спектром помоћи да обихватимо све произвођаче – стока, месо, жито и пчеларство и рибарство, многе привредне гране, тако да ћемо у ствари том једном мером да створимо већу количину здраве хране за Београђане и већи профит за пољопривреднике, који су моја брига – рекао је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Они пољопривредници, у чијем су домаћинству сви чланови незапослени неће морати да дају ни половину средстава за пластеник, већ ће га општина купити уместо њих.

Извор: Студио Б