Удружење “Еко двориште” ће у среду, 12. септембра, са почетком у 14.00 часова, у Улици 6, бр. 9 у Обреновцу одржати презентацију пројекта “Зелени телефон”. Презентација се организује са циљем да се представници институција, предузећа, цивилног сектора, медија, као и сви љубитељи природе, упознају са новим пројектом овог удружења.

Пројекат “Зелени телефон” је подржан на конкурсу Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.

О пројекту ће говорити Валентина Калоперовић, пројект менаџер Удружења “Еко двориште” и Наташа Ђокић, начелница Одељења за планове и пројекте у области заштите природе и животне средине Градског секретаријата за заштиту животне средине.

Корисници Зеленог телефона, становништво и привредни субјекти, не препознају у целини сразмере проблема и далекосежне потребе решавања одговарајућег одлагања рециклажног отпада који може допринети очувању природних ресурса и побољшању квалитета животне средине. Један од разлога због којег корисници не одвајају рециклажни отпад од комуналног, на месту настанка, је управо тај што не постоји организовано одвожење истог, а не знају коме да се обрате у циљу решавања поменутог проблема.

Повезивањем корисника и оператера отпада успоставила би се успешна мрежа управљања рециклажним отпадом, олакшао поступак прикупљања и одвожења рециклажног отпада на регистроване локације што би умногоме допринело нестанку дивљих депонија, повећала количина прикупљаног отпада чиме би се знатно смањила потрошња природних ресурса и као најзначајније побољшао квалитет животне средине.

Пројекат “Зелени телефон” је осмишљен да знатно олакша комуникацију корисника и оператера отпада кроз повећање свести да искоришћена флаша, лименка, папир, картон, стакло, нису комунални отпад, већ секундарне сировине.

Активно учешће у презентацији пројекта узеће представници Секретаријата за заштиту животне средине града Београда, Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима града Београда, Градске општине Обреновац, ЈП за заштиту и унапређење животне средине и други привредни субјекти.

{youtube}i85ALlXNeNc{/youtube}