Све је извеснија изградња још једног аква парка у Србији, а спас од летњих врућина у забави на води својим грађанима могла би да обезбеди општина Обреновац.

Представници фирми “Mazur” из Пољске и “Alex company” из Београда представили су претходног викенда идејно решење потенцијалног аква парка у овом граду, чија би изградња већ наредне године могла да почне на локацији иза хотела “Обреновац”, на самом улазу у општину.

Како је рекао председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, представници пољске компаније, која је урадила идејно решење потенцијалног аква парка, током јула су обишли простор иза хотела и упознали се са локацијом на којој је предвиђена његова изградња.

Реч је о фирми која се већ годинама бави изградњом аква паркова, а домаћој јавности позната је по раду на аква парку у Бачком Петровцу. Присутни су у 17 земаља, а у Србији су остварили успешну сарадњу и са београдском фирмом “Alex company”, која је на овом пројекту ангажована као консултант.

Како је за “еКапију” рекао Иван Вујић из општине Обреновац, тендер за израду главног пројекта аква парка у Обреновцу, требало би да буде расписан до краја године.

Саговорник “еКапије “каже да би аква парк требало да буде изграђен на простору од око 5 хектара.

– Садржао би 12 различитих водених атракција, са посебним одељком за децу, лавиринтима и брзим тобоганима за одрасле, а припојили би му се и постојећи обреновачки базени.

Од сличних светова на води разликовао би се по одређеним садржајима које људи могу користити у великом броју- попут базена са таласима који би могао да прими 70 људи, или базена са балоном који служи као меки тобоган а који може да користи око стотинак људи.

Овако изграђен аква парк, дневно би могло да посети између 5.000 и 7.000 посетилаца.

На локацији где је предвиђена његова изградња налази се бушотина са лековитом, термалном водом, па је у том делу општине изграђена и нова бања чији се потпуни завршетак очекује. Изградњом аква парка би тако, туристичка понуда обреновачке општине била употпуњена.

Термална вода из изворишта могла би бити искоришћена и за загревање воде у базенима. Тако би аква парк могао понети епитет еколошког, како је председник општине Мирослав Чучковић раније и најављивао.

Вујић каже да ће упркос могућности да термална вода буде искоришћена у базенима, јавни тушеви који се налазе у непосредној близини, као и терени који су у склопу комплекса популарне “цевке” остати на истом месту, те ће грађани Обреновца и даље имати могућност да потпуно бесплатно користе лековиту воду која ту извире.

Представљање идејног решења протеклог викенда само је први корак у могућој изградњи аква парка у Обреновцу. За даљу реализацију неопходно је прибављање урбанистичких пројеката и расписивање тендера.

– Ми смо донели одлуку да туристички комплекс на уласку у град уредимо и радују ме премери и предрачуни овог пројекта који се могу унети у реалне оквире буџета општине Обреновац и града Београда, тако да и без директног приватног инвеститора можемо кренути у изградњу – рекао је Мирослав Чучковић, први човек општине Обреновац.

– Део тога ће финансирати ГО Обреновац, део Град Београд, као и министарство задужено за туризам. Очекује се и одзив великих привредника да се прикључе изградњи овог објекта и да се изградња аква парка реализује путем стратешког партнерства.

Како је за “еКапију” рекао Иван Вујић, тендер за израду главног пројекта требало да буде расписан до краја године, а изградња аква парка коштала би између 2 и 3 милиона евра.

Саговорник “еКапије” каже да се у изградњу овог објекта може кренути већ током 2013. године након усвајања општинског буџета и расписивања међународног тендера, а према речима представника фирми “Mazur” и “Alex company” овакав аква парк могао би бити изграђен 6 месеци након почетка радова.

Извор: www.ekapija.com