Стара апотека у Обреновцу постаће 23. августа изложбени простор београдске уметнице Милице Црнобрње Вукадиновић која представља пројекат “У плавом”, заснован на малим личним причама и њиховом односу са специфичним амбијентом.

Према наводима уметнице, иницијално уметничко деловање у аутентичном амбијенту било је у тесној вези са сортираним интимним садржајима. Одређени број фиока је отворен и оне су сабрале детаље сећања, записа, сачуваних ситница, оловака, тканина, старих фотографија и свега онога што се у фиокама, баш као и у мапама подсвети, склања, одлаже, чува.

Интеракција са посетиоцима могућа је кроз тајновитост фиока, од којих су поједине на распалогању током трајања изложбе.

У њих је могуће спустити запис или предмет према слободном избору, чиме би се допунила и објединила атмосфера тог простора – забелешком оних који се старе апотеке сећају и имају личне доживљаје и посетиоца који ће можда први пут ући у тај необичан и специфичан амбијент.

Цртеж који се налази ван фиока је један од ретко сачуваних из детињства, а представља моменат примања ињекција током једне новогодишње ноћи у кућном окружењу. Цртеж и увеличани детаљи постављени су у лајт-боксове у просторијама где је светло пригушено – иза апотекарског пулта и у излогу суседне просторије где га је могуће видети једино кроз излог.

Милица Црнобрња Вукадиновић, рођена 1975. године у Београду, дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности, одсек сликарство. Дипломирала је и на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију у Београду, а тренутно је на докторским уметничким студијама на ФЛУ у Београду.

Два пута је награђивана наградом “Љубица Цуца Сокић” за интимни мали формат.

Од 1999. године активно излаже на самосталним и групним изложбама и уметничким фестивалима у земљи и иностранству.

Изложба “У плавом” биће отворена до 1. септембра у оквиру манифестације “Обреновачко лето”.

Извор: SEEcult.org

{youtube}llm11LXFL38{/youtube}