Обреновац је једна од највећих београдских општина, која лежи на две реке, Колубари и Сави, обухвата чак 17 околних села и има преко 70.000 становника. У Обреновцу се налазе две термоелектране “Никола Тесла”, као и “ћерка” фирма “Протент”.

Ипак, то је општина у којој је преко 30 одсто људи незапослено, а чак 50 одсто који једва састављају крај с крајем. Пољопривреда и сточарство су занемарени, постоје и проблеми са наводњавањем, урбанистичким нередом, недостатком спортских и других садржаја…

Овако општину на почетку свог мандата види њен садашњи председник Мирослав Чучковић. Међутим, то га ни мало не колеба да крене у велику борбу за бољитак. И да се одрекне много чега. За почетак службеног аутомобила који је дао на коришћење старим и болесним суграђанима, трудницама, деци.

Први човек Обреновца одмах је постао популаран по уведеним мерама које умногоме подсећају на оне које су већ годинама на снази у Јагодини. Тако ће сви који се одлуче да стану на “луди камен” и венчају у Обреновцу, бити награђени у виду једнократне помоћи у износу од 10.000 динара, за сваку рођену бебу у овом граду следи 5.000, за све ђаке до четвртог разреда основне школе општина је омогућила бесплатни седмодневни одлазак на зимовање, односно на летовање, на Рудник или Тару.

– Планова је много, а посао је огроман. Ипак, резултати су могући, тим пре што постоје средства за њихову реализацију. Уосталом, нисам добио поверење грађана да бих га прокоцкао. Учинићу све што је у мојој моћи да реализујем бар оно што сам обећао, ако не и више.

Који су први задаци нове власти?

– Највећи проблем је у инфраструктурном смислу, односно у повезивању нашег града са Београдом. Тачније, лош и дотрајао пут Обреновац – Београд, клизишта на појединим деоницама, превоз… Надамо се да ћемо, уз помоћ града као и других институција овај проблем, који постоји више од 20 година, што пре решити.

 Важан задатак је и борба против незапослености.

– Данас у Обреновцу, од фабрика које раде, имамо ТЕНТ, “Протент”, осам јавних предузећа, приватни сектор… То је мало за потребе становника Обреновца. Решење је у великим фабрикама. На парцели Холдинга “Прва искра” Барич почело је рашчишћавање терена и припрема за изградњу индустријске зоне. То је сјајна прилика да се запосле млади људи.

Посебан акценат стављен је на пољопривреду.

– Расписали смо јавни конкурс за учешће општине у субвенционисању изградње складишних капацитета за житарице и подизања пластеника за интензивну пољопривредну производњу. Наш програм обухвата и исплату разних субвенција јер желимо да од пољопривредника створимо богате и поштоване људе, да обезбедимо место на велетржници за све наше произвођаче.

Обреновац се због наркоманије налази на “лошем гласу”.

– Стопа криминала и наркоманије, мислим, није ништа већа него у осталим крајевима Београда. Ипак, како бисмо искоренили овај проблем, решили смо да децу и младе вратимо природи и спорту. Због тога се много ради на ревитализацији постојећих објеката и зелених површина. Планирамо да у сваком селу, а не само у граду, спортске активности буду бесплатне.

Радиће се и на сређивању инфраструктуре…

– Асфалтна база из насеља “Сава” и “Ројковац” биће измештена и ту ће се направити спортски терени и пратећи објекти. У насељу “Сунце” равне кровове ћемо претвотирити у косе о трошку општине, а становницима код “Зелене пијаце” обновићемо дотрајале фасаде. Обновићемо зграду Соколског дома, изградити више спортских сала и терена у школама…

Извор: www.novosti.rs