Ако пацијент није урадио систематски преглед приликом посете изабраном лекару, на екрану рачунара се појављује светлеће упозорење. Ово је мера коју је увео Дом здравља “Обреновац” како би се повећао број превентивних прегледа и побољшало здравствено стање становника у овој општини. Доктор добија сигнал и да ли је пацијенту оверена здравствена књижица, а у рачунар уноси податке о прегледу и тако “исписује” његов лични електронски картон. 

– Имамо озбиљну компјутерску мрежу, у пројекту ДИЛС од Министарства здравља добили смо и опрему, а већ око шест и по година водимо и ову врсту евиденције – објашњава  Маја Тодоровић, директорка Дома здравља. 

– То колегама много помаже у раду, јер за неколико минута можемо да добијемо комплетан пресек здравственог стања наших корисника. Од чега најчешће болују, од чега умиру… Имамо и анализу квалитета рада лекара и кроз њу се најбоље види синдром “сагоревања” сваког од њих, јер имају превише пацијената. 

Систем функционише тако што се књижица проближи бар-код читачу који све потребне податке о пацијенту препозна и аутоматски избаци историју здравља и терапија, које је користио од увођења система. 

Директорка напомиње да овакав начин рада, ипак, има и лошу страну, јер уношење података за сваког корисника одузима лекарима доста времена. 

– Прошли смо период прилагођавања и сада је колегама лакше. Све листе, прописи и остало што нам је потребно је сада у електронској форми и доступно је свима једним кликом мишем. Ускоро ћемо завршити и умрежавање лабораторије. То значи да ће лекар унети у базу података информације о пацијенту и “задаће” анализе које би требало да уради. Када овај оде у лабораторију и преда своју књижицу, они ће из рачунара “прочитати” шта је доктор тражио – каже директорка Маја Тодоровић. 

Извор: Вечерње новости