Еколошки караван ће у наредних пет дана обићи шест градова у Србији, са 12 бициклиста и уличним уметницима Циркусфере, еколошком представом забавиће грађане и поделити им 3.000 кеса за разврставање отпада. “Зелена листа Србије” и “Зелена иницијатива” уз подршку Канцеларије за младе Управе ГО Обреновац позивају Вас да заједно дочекамо еколошки бициклистички караван на Градском тргу у Обреновцу, у среду, 27. јуна у 19 часова, у оквиру кампање Опланети се! Рециклирај.

Еколошки караван са 12 бициклиста обићи ће још пет градова преносећи еколошке поруке о важности рециклаже позивајући грађане, организације, институције и рециклажне бизнисе да се активније укључе у прикупљање рециклажних сировина.

Бициклисти ће доласком у сваки град делити грађанима кесе за разврставање отпада, на којима се налази и интернет адреса Рециклажног адресара, јединствене базе података о рециклажним острвима у Србији на сајту “Зелене иницијативе”  www.zelenainicijativa.rs/reciklazniadresar.
 
Еколошком каравану ће се у сваком граду придружити и група уличних уметника Циркусфера који ће заједно са бициклистима забавити грађане еколошком представом у којој ће и сами грађани моћи да учествују.

Трећи по реду еколошки бициклистички караван део је кампање Опланети се! Рециклирај која се ове године реализује у оквиру активности “Зелене иницијативе”, усмерене ка унапређењу примарне селекције на локалном и националном нивоу у Србији. Одржавање овогодишњег бициклистичког каравана реализује се у партнерству са “Балканским фондом за локалне иницијативе” (БЦИФ), “Младим истраживачима Србије”, “Институтом за одрживе заједнице” (ИСЦ), а уз финансијску помоћ “Америчке агенције за међународни развој” (УСАИД), и уз подршку “Теленор” фондације и Холандске амбасаде.

Током каравана бициклисти ће прећи укупно 350 км, од Горњег Милановца, преко Ваљева, Шапца, Обреновца, Инђије, а завршница је планирана у петак 29. јуна у Бачком Петровцу.

Преносећи еколошке поруке грађанима о важности рециклаже и примарне селеције, током прве две године одржавања бициклистички караван је обишао 20 градова у Србији, у њему је учествовало више од 40 бициклиста, а укупно је пређено 1200 км.

За више информација посетите сајт www.oplanetise.com или www.zelenainicijativa.rs.