У просторијама Јавног комуналног предузећа Обреновац данас је потписан уговор који се односи на реконструкцију хале за сепарацију отпада, изградњу нове трансфер станице и изградњу рециклажног дворишта. Састанку су присуствовали представници Градске општине Обреновац, Јавног комуналног предузећа Обреновац, Саобраћајног института ЦИП и представници Регионалног центра за управљање отпадом ”Еко – Тамнава”.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је на почетку истакао важност потписаног уговора.

– Ово је најзначајнији уговор који је потписан у овој години, с обзиром да смо прошле године потписивали уговоре који су за будућност Обреновца у осталим инфраструктурним пројектима најважнији за цео овај век. Трећа магистрала са изградњом топловода за милион нових квадрата, изградња канализације у свим насељима у дужини од 99 километара, две фабрике за прераду отпадних вода и систем водовода до сваке куће је нешто што се већ гради у Обреновцу. Одношење отпада на овакав начин са потпуно нових преко 3000 судова, нових пет смећара и уз потпуно затварање наше депоније заувек и претварање ње у зелену површину, која ће бити игралиште за децу, као што је то урађено у модерним градовима у Немачкој, Француској и Италији је нешто што је велика ствар за Обреновац – поручио је Чучковић и детаљније објаснио будући начин депоновања отпада.

– Тих 70 тона отпада који сваки дан направимо, а тај ће број бити све већи ће бити изношено из Обреновца и трајно депоновано ван наше општине. Овај уговор представља сигурну будућност за све генерације које долазе, које ћемо морати да учимо примарној сепарацији одвајању папира, стакла, метала, неког опасног отпада који се одлаже сада све заједно на нашу депонију. То ће престати и имаћмо ову врсту активности на нашем терену која ће бити већ од понедељка поткована са једном великом инвестицијом коју даје Министарство за заштиту животне средине, а која се тиче видео надзора постојећих 20 дивљих депонија које се праве широм територије општине Обреновац. Овде ће бити направљен контролни механизам са мониторингом видео надзора тих локација и свако ко помисли да ту одложи отпад, мој му је савет да то не чини нигде на територији наше општине. Ово је један историјски тренутак и радује ме што је ЦИП, као државни институт неко ко је носилац пројекта, наше министарство које финансира све ово са преко пет милиона евра, у сваком случају ми ћемо као Обреновац имати велику корист од овог што је данас урађено – закључио је Чучковић.

Милан Марошанин, директор Јавног комуналног предузећа Обреновац се осврнуо на бенефите овог пројекта.

– Потписивање овог уговора је за нас јако важно, где ће општина Обреновац у наредне две до три године прећи са одлагањем комплетног отпада на регионалну депонију ”Еко – Тамнава”. Бенефити свега овога су заштита животне средине, ако бих рекао да годишње преко 70.000 тона се одложи разног смећа на градску депонију можете замислити за три године када тога не буде било, где ћемо уместо депоније створити једну зелену оазу – рекао је Марошанин.

– Чека нас велики посао, чека нас изрда пројектне документације и што је најважније у све то када добијемо дозволу, затим извођење радова и сви трошкови ће бити на регионалној депонији, значи комплетно финансирање реконструкције хале за сепарацију, изградње рециклажног дворишта и трансфер станице. Све то ће за општину много значити, ослободићемо град од огромних количина отпада и доћи ћемо у ситуацију да Обреновац постаје изузетно чиста средина – нагласио је Марошанин.

Милутин Игњатовић, генерални директор Саобраћајног института ЦИП је истакао спремност за реализацију овог пројекта.

– Ми ћемо овај елаборат урадити што пре, али није то крај треба да се раде сви пројекти. Сада смо се договорили да ЦИП настави са израдом пројектне документације, сепаратор прво да се уради, затим да се направи депонија у Каленићу. Мислим да је управо заштита животне средине оно чему тежи цела Европа – саопштио је Игњатовић.

Зоран Петровић, директор Регионалног центра за управљање отпадом ”Еко – Тамнава” се осврнуо на саму сложеност овог пројекта.

– Ово је један велики и сложен пројекат, који тренутно обухвата 11 локалних самоуправа где је и општина Обреновац. Крајем децембра потписани су уговори и обезбеђена средства у износу од 75 милиона евра за изградњу регионалног центра и опремање локалних самоуправа – рекао је Петровић и прецизирао део пројекта који се односи на општину Обреновац.

– За општину Обреновац је предвиђено 24.000 посуда од 200 литара за збрињавање комуналног отпада и 2300 контејнера, такође и пет возила за рециклажни и комунални отпад. Поред тога општина Обреновац ће добити веће бенефите у области реконструкције постојећих постројења који се налазе на депонији, као и изградњу нове трансфер станице и остале инфраструктуре – изјавио је Петровић.