МЗ “УРОВЦИ”
Адреса: Школска бр.1
Телефон: 011/8773-634
Виши референт за административно техничке послове МЗ Уровци: Драгана Ђорђевић, тел. 064/8322-068

Председник привременог Савета МЗ
Синиша Стевановић 063/8360-605
заменик: Милош Ненадовић 064/6457-331

Месна заједница Уровци је део Градске општине Обреновац.

Простире се поред реке Саве, северозападно, односно југозападно од Обреновца на удаљености од 5 км од центра града.

Површина МЗ Уровци је 9,91 км2 са 682 домаћинства и 1.601 становника (по попису из 2002. године).

МЗ Уровци је једна од најстаријих насељених места у чијем саставу је и засеок Бреска, где је постојала црква брвнара саграђена почетком XVIII века. Сматра се да је насеље постојало још у римско доба, а да су га Срби настанили након сеобе под Арсенијем Чарнојевићем.

МЗ Уровци добило је име по особинама земљишта, са мноштвом бара у којима је било роваца које су аласи са Бреске користили као мамац за рибу.

Постоје приче и легеде о пореклу назива по којима су зли и похлепни родитељи закопали – уровали сина у земљу да би на питање чија је земља из ње одговарао како њима одговара. То место назваше Уровци.

Уровци су познати и по писменим људима са почетка XIX века, свештеници Леонтије Марковић и син му Жарко, код којих је често долазио Прота Матеја ради договора о борби против Турака са Исаилом Лазићем, један од главних организатора I српског устанка у ваљевској Посавини.

Четворогодишња основна школа саграђена је 1928. године. У селу је постојало некадашње старо кртиначко гробље старо 150 година. Запуштено, са десетак надгробних споменика из XIX века и у евиденцији Завода за заштиту споменика културе града Београда. Донета је одлука о подизању цркве на том месту 1996. године посвећене преподобној мати Параскеви – Светој Петки. Изграђена је у рашко-византијском стилу, а освештана 8. августа 1999. године.

У тој цркви се налази део моштију Свете Петке, Светих Врача Козме и Дамјана, Светог Јована Крститеља Господњег, Светог Николаја Мириклијског и Светог Симеуна Дајбабског. У порти цркве налази се Црквени музеј у чијој су поставци археолошки налази из праистоијских култура (Римско царство), етногравска грађа архива, фотодокументација и пет икона које су се биле у брештанској цркви. У порти цркве сахрањен је и њен творац – градитељ, човек који је најзаслужнији за њену изградњу, протојереј-ставрофор Петар Параклис.

Термоелектрана “Никола Тесла А“ налази се на територији МЗ Уровци (највећи електроенергетски гигант у Републици Србији) са свим пратећим објектима. Ова електрана пуштена је у рад 7. марта 1970. године.

У Уровцима је направљена и индустрјиска зона са преко тридесетак привредних субјеката као што су :

– СП “Ласта”,
– “П.П Климатехник”,
– “Г.З.П.Слобода”,
– кланица “Стојић”,
– “Вилотић”,
– ГП “Док”,
– “Изоекомонт”,
– “Спид”,
– “СТС”,
а у изградњи су фабрика котлова Руднап и “Биопротеини” итд.

Сеоска преслава МЗ Уровци је Мали Спасовдан, а слава је Света Огњена Марија.