У компанији Арабеса у погон је пуштено ново постројење за пречишћавање отпадних вода. Представници Градске општине Обреновац данас су посетили ову компанију и заједно са руководством разговарали о даљим корацима везаним за заштиту животне средине.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је изјавио да му је драго што се отпочело са пројектом ”Пет решења против загађења”.

– Драго ми је да наш пројекат ”Пет решења против загађења” није остао мртво слово на папиру, ту смо дали конкретне мере које смо увојили на скупштини. Већ на почетку 2022. године имамо директну реализацију код једног загађивача. Морам да истакнем и обреновчани то треба да знају, да је казна за изливање отпадних вода коју је ова фирма платила четири милиона динара. Тај износ, с обзиром да је ова инвестиција око 60 милиона динара показује колико се исплати уложити у овакво постројење. Само 15 оваквих инцидената би ову инвестицију анулирало. Такође ова инвестиција показује да је екологија нешто што ствара нова радна места, на овом постројењу је отворен конкурс и ја позивам све обреновчане, пре свега НКВ раднике уз минималну плату од 80.000 динара да се јаве у компанију Арабеса у Баричкој индустријској зони – рекао је Чучковић и објаснио значај гасификације система.

– Посебно је важно што смо и најавили на почетку године, а то је да је ово постројење прикључено на гас, с обзиром да је до сада цело постројење било на пелет што ће повећати саму заштиту животне средине, што се тиче загађења ваздуха. Овај цео комплекс доноси велики профит, пре свега породицама радника и радницима и нашој целој општини, али да буде трајно заштићен и ваздух и река Сава, као и комплетна животна околина у свим индустријским двориштима – поручио је Чучковић и осврнуо се на остале пројекте из области заштите животне средине.

– Оно што је исто важно је да смо ми у овом пројекту ”Чисте Србије” у суштини спремили један објекат који ће пречистити све оно што постоји у Обреновцу и да крећемо у реализацију другог сегмента заштите од изливања у индустријској зони у Уровцима. Наши људи из Јавног предузећа за заштиту животне средине заједно са инспекторима ће обићи кланице које су до сада испуштале воду. Трудићемо се да кроз конкурсе Министарства за заштиту животне средине помогнемо да они добију додатна средства и да на тај начин уложе у заштиту животне средине, односно у будућност својих постројења, једну здраву циркуларну економију који су ови људи овде већ спровели и ова инвестиција је залог за будућност ове компаније која ради за велике иностране добављаче и даје пристојне плате у нашем граду – закључио је Чучковић.

Алексеј Ђурашковић, директор компаније Арабеса је изјавио да ће уз помоћ новог постројења отпадне воде сада служити у самој производњи.

– Тако да ћемо оно што смо имали ми као трошак везано за отпадне воде сада служити као бенефит у новом производу. Иако су нам до сада по свим анализама које је радио Градски завод за јавно здравље анализе отпадних вода испод нивоа дозвољеног од сада ће то бити још квалитетније – навео је Ђурашковић и поручио да сам поступак набавке постројења није био једноставан.

Ђурашковић је рекао да компаније Арабеса послује већ седам година и своје производе углавном пласира на инострано тржиште.

Милош Станојевић, заменик председника Градске општине Обреновац је истакао да количина отпадног папира коју ова фабрика преради за годину дана је довољна да сачува стогодишњу шуму величине 30 хектара.

– С обзиром да се за једну тону папира мора утрошити 10 кубика дрвета јасно је колико је рециклажа битна како би сачували што више зелених површина и самим тим добили чистији ваздух. Изградња овог постројења ће умногоме поправити еколошку ситуацију у месној заједници Барич – саопштио је Станојевић.

Бранко Матић, директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Обреновац је изјавио да је ново постројење за прераду отпадних вода у компанији Арабеса од великог значаја за заштиту животне средине.

– Као што занте велико постројење за прераду отпадних вода у Обреновцу налазиће се са десне стране Колубаре на самом ушћу у реку Саву и оно ће прихватати сву канализацију са територије општине Обреновац, како из града тако и са Баричке стране – поручио је Матић.

Светозар Андрић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине је рекао да се стање у индустријској зони на територији МЗ Барич свакодневно прати и додао да се проблеми око загађења у фабрици Меита убрзано решавају.