“Електропривреда Србије” је највећи инвеститор у Србији, јер сваке године ЕПС инвестира између 400 и 500 милиона евра у рехабилитацију и одржавање својих система – рекао је Мирко Цветковић, председник Владе Србије, током данашње посете Термоелектрани “Никола Тесла Б” у Обреновцу.

Мирко Цветковић је данас присуствовао почетку капиталног ремонта блока Б2 у ТЕНТ Б и том приликом је истакао да су улагања ЕПС-а обезбедила поуздан рад нашег електроенергетског система, што је омогућило да и у најтежим тренуцима, као што је било у фебруару, грађани и привреда могу да се ослоне на ЕПС.

Драгомир Марковић, генерални директор ЕПС-а, рекао је да је укупна вредност шестомесечног капиталног ремонта блока Б1 80 милиона евра. Предвиђено је да у ове радове ЕПС уложи 59,3 милиона евра, а 20,7 милиона евра су донације Швајцарске и Европске уније. Швајцарска влада финансира замену система за управљање и регулацију на блоку у износу од 8,7 милиона евра, док је за реконструкцију електрофилтера из донације Европске делегације у Србији обезбеђено 12 милиона евра.

Улагања у модернизације у термо-сектору ЕПС-а, по оцени генералног директора, значајно су допринела сигурнијој производњи електричне енергије.

– Само током претходне године термоелектране ЕПС-а произвеле су рекордних 26,4 милијарде киловат-часова струје, а производна поузданост термопостројења достигла је вредност изнад 95 одсто, што је импозантна цифра и за много савременије блокове него што су ЕПС-ови, који су у просеку стари око 39 година. Прошлогодишње повећање производње у термоелектранама, у односу на 2010. једнако је раду новог блока од 377 мегавата – рекао је Марковић.

Он је нагласио да ЕПС наредних година очекују велики пројекти и значајне инвестиције како у термо, тако и у рударском, хидро и дистрибутивном сектору, које ће се реализовати уз помоћ кредита, сопствених средстава и у сарадњи са потенцијалним стратешким партнерима.

Петар Кнежевић, директор ПД “Термоелектране Никола Тесла” указао да је ће овом ревитализацијом бити продужен радни век блока, повећаће се поузданост, расположивост и ефикасност рада, а биће унапређена и заштита животне средине. У наредних 180 дана обавиће се врло сложени и обимни захвати, а довољан је податак да ће током ремонта бити замењено око 2.200 тона опреме и више од 70.000 заварних спојева, што ће по обиму, сложености и роковима реализације бити најзахтевнији посао који је до сада рађен на “великим” блоковима ТЕНТ-а и ЕПС-а.

Обраћајући се присутнима Адриано Мартинс, заменик шефа Европске делегације у Београду, подсетио је да је Европска унија, од 2000. године инвестирала 520 милиона евра у енергетски сектор Србије, од чега је 120 милиона евра уложено у ревитализацију термоелектрана.

-То је само део укупних донација ЕУ Србији, које оквирно износе 2,6 милијарди евра – објаснио је Мартинс и најавио нова улагања ЕУ у српски енергетски сектор, али и интензивнију сарадњу на хармонизацији постојећих закона са европском законском регулативом и применом стандарда ЕУ у Србији.

Извор: www.tent.rs