Влада препоручила нове мере рационализације потрошње струје и енергената. Препорука је да ђаци не иду у школу до 17. фебруара. Појединим државним установама препоручено да два нерадна дана за Дан државности – 15. и 16. фебруар, споје с викендом, тако да и петак 17. фебруар буде нерадни дан.

Влада Србије препоручила је Министарству просвете и науке да до 17. фебруара обустави рад у свим образовним установама, и предложила нове мере рационализације потрошње струје и енергената у условима екстремно ниских температура.

“Влада је препоручила ове мере на основу анализе енергетске ситуације у земљи и чињенице да изразито ниске температуре озбиљно угрожавају енергетски систем и снабдевање енергијом и енергентима у Србији”, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Влада је препоручила свим енергетским предузећима да позову грађане да рационалније троше струју и енергенте, како би се постигле уштеде и спречиле евентуалне рестрикције.

Препоручује се локаланим самоуправама да донесу одлуке о рационалној употреби електричне енергије за јавну расвету, светлеће рекламе и паное, и да потрошњу електричне енергије за те намене сведу на најмањи могући ниво.

Влада је, такође, препоручила органима државне управе, судовима, привредним друштвима и другим правним лицима, јавним предузећима, установама културе и спорта да размотре могућност да се два нерадна дана за Дан државности – 15. и 16. фебруар, споје с викендом, тако да и петак 17. фебруар буде нерадни дан.

Саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић рекао је да су ове мере неопходне због тога што је у Србији потребно смањити потрошњу струје око 10 одсто и поново апеловао на рационалнију потрошњу.

– Систем ради у изузетно тешким околностима на граници техничко-технолошких могућности и потребно је учинити све што је могуће да би се потрошња енергије смањила за бар 10 одсто у односу на тренутну потрошњу, као и да се смањи производња струје у нивоу од око 500 мегавата – рекао је Шкундрић.

Помоћник генералног директора “Електропривреде Србије” Зоран Манасијевић рекао је да се могућности за производњу струје смањују због мањег дотока у хидроелектране због леда и тежег допремања угља, које за последицу има убрзану потрошњу угља са депонија.

Како је додао, ЕПС током овог хладног таласа свакодневно увози струју да би се обезбедило стабилно снабдевање купаца у Србији.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић најавио је да ће 10. фебруара бити донета одлука да ли ће ученици од понедељка, 13. фебруара, кренути на наставу или ће им, због хладног времена, распуст бити продужен.

Обрадовић је новинарима рекао да ће у петак бити одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације на којој ће бити представљени сви подаци о енергетском билансу и осталим параметрима важним за неометан живот у условима ниских температура и снега.

Он је навео да би било логично да, уколико остане време као што је сада, буде донета одлука да се настава не обавља, истакавши да ће одлука која буде донета у петак бити превасходно у интересу деце.

Извор: РТС