Удружење грађана “Снага оптимизма” је у сарадњи са Локалним волонтерским сервисом Градске општине Обреновац и Геронтолошким центром покренуло пројекат међугенерацијске сарадње “Клик (КористимоЛакоИнтернетКомуникацију) за треће доба”.

Основна идеја програма “Клик за треће доба” јесте алтруизам заснован на волонтерском раду и међугенерацијска размена идеја и ставова. Фокус пројекта је на проблему недовољне интегрисаности старих лица у модерне токове друштва. Програмом се жели постићи промена путем активног дружења старих лица са младима. Активностима је предвиђено да волонтери Локалног волонтерског сервиса посећују лица у Геронтолошком центру и помажу им да користе интернет и ступају у контакт са својим рођацима или пријатељима који имају маил, фејсбук или скајп налоге. Могућност да на овај начин повремено комуницирају са својим најближима посебно је обрадовала одређен број корисника који имају децу и унуке у иностранству. Овом акцијом се жели да се живот људи трећег доба подигне на квалитативно виши ниво.

Програм се састоји из три сегмента:

1. Комуникација путем модерних технологија најчешће се повезује са младима. У Геронтолошком центру у Обреновцу известан број корисника има децу у иностранству и ретко је у прилици да се са њима и виђа и чује. Из разговора са корисницима центра дошло се до сазнања да многи од њих ретко виђају своје унуке. Коришћењем друштвених мрежа (фејсбук, твитер…) сада могу да ступе у контакт са њима, да виде њихове фотографије, разговарају или да се виде преко скајпа.

Постоји свест о тома да се корисници центра тешко могу обучити за коришћење рачунара, премда су неки изразили жељу да науче да самостално користе рачунар. За сада, тај посао раде волонтери тако што се дописују са њиховим најближима, проналазе и шаљу фотографије, поруке и слично.

 

2. Следећи корак у комуникацији између младих и старих је групно дружење, такође уз помоћ модерне технологије. На видео биму волонтери у позоришној сали (која је такође у саставу Геронтолошког центра) са својим “новим пријатељима” крстаре интернетом: читају новине, слушају музику, посећују изложбе, родна места или било коју другу дестинацију коју корисници центра пожеле. На овај начин корисници Геронтолошког центра суочавају се са једним новим, виртуелним светом у коме млади већ живе, чиме се дистанца између ове две социјалне групе битно смањује.

3. У завршном сегменту овог пројекта предвиђено је да једном недељно млади, окупљени око разних културних и уметничких удружења представе своје стваралаштво у Геронтолошком центру, пред једном новом публиком. Удружење младих писаца, хор, балетски студио, школске позоришне трупе, певачке секције КУД-ова добиће овом приликом један нови простор за исказивање своје креативности.

Тренутно је пред реализацијом идеја да се образује мешовита певачка група старих лица, као и радионица глуме.