Имајући у виду почетак снежних падавина подсећају се сва физичка лица, предузетници и правна лица на обавезу да уклањају снег и лед испред својих објеката.

Одлуком о комуналном реду града Београда прописано је да је за уклањање снега и леда са железничких и аутобуских станица, из отворених тржних центара, сајмова, спортских објеката и сличних простора одговорно правно лице односно предузетник који користи или одржава наведену површину.
Истом oдлуком прописано је да су за уклањање снега и леда са тротоара ширине до пет метара који се налази испред стамбене зграде, испред пословних зграда и пословних простора, испред стамбено-пословних зграда, објеката у изградњи, око неизграђеног грађевинског земљишта и са других саобраћајних површина у јавном коришћењу (интерне саобраћајнице, прилазне стазе, пешачке стазе око зграда или између њих и сл.), одговорна правна и физичка лица која их користе као власници, корисници непокретности, закупци или као непосредни држаоци те непокретности.
За уклањање снега и леда око монтажних објеката привременог карактера постављених на делу јавне саобраћајне површине, у ширини до пет метара око објекта, одговорно је лице коме је одобрено постављање тог објекта. 
Инвеститори и извођачи радова одговорни су за уклањање снега и леда са тротоара и пешачких стаза које се граниче са површинама на којима се изводе радови. 
Уклањање снега и леда са површина врши се тако да се не затрпавају сливници и да снег и лед не ометају саобраћај на коловозу и пролаз пешака тротоаром. 
Са крова и других спољних делова зградa којe се граничe са јавном саобраћајном површином или саобраћајном површином у јавном коришћењу, власник односно корисник зграде дужан је да уклања леденице ради спречавања опасности за живот и здравље људи и безбедности добара и околине. 
Новчаном казном на лицу места коју наплаћује комунални инспектор, односно комунални полицајац у износу од 20.000 динара казниће се правно лице и предузетник, а новчаном казном од 5.000 динара физичко лице.
 
Извор: Беоинфо